Grandiózus felkiáltójel

Posted by

 Rafał Pacześniak: Kiáltás a szeretetért  a Lengyel Intézet

A terézvárosi Lengyel Intézet évtizedek óta ad helyet formabontó tárlatoknak. Már a hetvenes évek vége óta legendássá vált – az európai fősodorba tartozó – plakát- és fotókiállításokat rendeznek itt, a Nagymező utca sarkán.

Rafał Pacześniak

Az intézet – korábbi nevén Lengyel Kultúra – két kiállítótermét a bérház kapuja választja el egymástól. A galériák között nincs átjárás, a termekben önálló tárlatok várják az érdeklődőket. Az egyikben jelenleg a háború kitörésének egyéves évfordulóján megnyílt fotókiállítás látható az ukrajnai kulturális örökség pusztulásáról, Postcards from Ukraine (Képeslapok Ukrajnából) címmel, a másikban Rafał Pacześniak festményei várják a látogatókat Kiáltás a szeretetért címmel. A kaputól balra az objektíven keresztül látható objektív valósággal szembesülhetünk, jobbra az időtlenné emelt szentek tragédiája tárul elénk. A két téma természetesen rokonítható egymással, a párhuzam nem tűnik erőltetettnek. Az ukrajnai „képeslapok” társai naponta láthatók a tévéhíradókban, ezért választottam inkább a Platán Galériát.

Pacześniak: Rózsafüzér

A falakon látható tizenöt hatalmas méretű festmény a Testimonia corporis (A test tanúsága) sorozat egy-egy darabja. Rafał Pacześniak világa egyszerre hordoz barokk és naturalista stílusjegyeket. A mélysötét tónusú képeken néhol felcsillan egy-egy arany ecsetvonás. A súlyos ruházatú, kifejezetten bájos nőalakok, és tekintélyes férfiak közé itt-ott belopóznak Hieronymus Bosch furcsa lényeinek mutációi is. Az összhatás annyira szuggesztív, hogy ottjártamkor az Andrássy úton sétáló japán turisták megálltak – a kirakat üvegtábláin keresztül – fotózni a műveket.

Az utóbbi évtizedekben átéltük régiónk számtalan politikai és ideológiai fordulatát, ám van, ami nem változik: Lengyelország továbbra is Európa egyik legvallásosabb országa. A katolikus valláshoz és egyházhoz való kötődés szerves része a lengyel identitásnak. Pacześniak a vallásosság rekvizitumait a metaforáktól és allegóriáktól megfosztva, hús-vér – pontosabban csont és bőr – valóságában tárja elénk. A vértanúk ereklyéit nézve így leszünk mi is szó szerint a vér tanúi. A hívek számára a szentek üveg alatt őrzött vagy dobozba zárt maradványai fetisizált emlékek, a művész azonban könyörtelenül lerántja a leplet az emberi testrészekről, és szembesít a mulandósággal.

Pacześniak: Rejtőző élet

A festőművész a kortárs lengyel képzőművészet középgenerációjának elismert tagja. Klasszikus festészeti technikával vegyíti a hitvilágot a matériával. A Prófécia I–III. képein megjelenik a harmadik dimenzió, az időfaktor is. A rég meghalt mártírok porladó teste fölött a jelen bombázói és harci helikopterei borzolják a megnyugvást kereső jámbor hívek idegeit. Nem találhat nyugalmat az sem, aki élete során egyszer már megszenvedett a halál utáni örök életért.

Pacześniak: Áldozat

Kiáltás a szeretetért című festményciklus valójában grandiózus felkiáltójel. A festő saját eszközeivel alakítja képpé a vallásos tömegek fohászát. A csontok és a fegyverek árnyékában – s a hitükért halt mártírok teste fölött –, a hívők évszázadok óta várják Isten szeretetének megnyilvánulását, a bizonyosság jelét.

A tárlat hatása hosszan tart, és szívig hatol. A galériából kilépve akaratlanul is rápillantottam a kirakatra. Az üvegen, a saját arcom mögött, a meggyötört szentek néztek vissza rám.

A képanyagot kösznönjük a Lengyel Intézetnek.

Kiáltás a szeretetért
Rafał Pacześniak kiállítása
Platán Galéria (1061 Budapest, Andrássy út 32.)
Nyitva minden hétköznap 10.00 és 18.00 óra között.
Megtekinthető 2023. március 16-ig.
A belépés ingyenes

A KULTÚRAKIRAKAT
%d bloggers like this: