Porcelánból készült Napóleon-szobor

Posted by
Szűcs G. Róbert
>Vanek úr szerint ez az antikatona.
Csak hogy érzékeltessem, miért nem lehet akárkiből öt hét alatt alezredes. Legfeljebb porcelánból készült Napóleon-szobor.
1. Az alezredes főtiszt. Általában katonai egységparancsnok, vagy egy magasabb egység parancsnokának szakszolgálati helyettese. Példa: az az alakulat, ahol megkezdtem szolgálatomat, (nem önként!) (igaz, ezer éve, de a helyzet változatkan) zászlóalj volt, parancsnoka alezredes, a századparancsnokunk pedig őrnagy.
Ahol folytattam (az alapkiképzés után), az ö.z. volt, azaz önálló, hadsereg-közvetlen zászlóalj.- parancsok ezredes, szakszolgálat (pl. pkhtph, vagyis a parancsnok hadtáp helyettese, ahol én voltam) őrnagy. Az élelmezésnél szolgáltam, szakaszparancsnokom hadnagy volt. (Ha kicsit felöntött a garatra, tőlem kérdezgette, miért is lett katona és sírt). Két részletben összesen hét hónapot húztam le, egyetem után, és tartalékos hadnagyi rendfokozatig vittem (fegyvernem: általános hadtáp).
Az a véleményem, hogy miután, a közhiedelemmel ellentétben az alapkiképzés után már nincs mit csinálni seregben, csak ha szolgálatban vagy (akkor se nagyon) , én ott szerb-horvátul tanultam, vittem a tankönyvet, sokat segített a rengeteg szabadidő.
2 Olyan nincs, hogy pusztán polgári végzettségre, polgári beosztásra való tekintetettel valaki/bárki egyből alezredes lehet, vagyis főtiszt. Ez hazugság. Nekem pl. már első bevonulásomkor megvolt a doktori címem és e tekintetben nem voltam egyedül a században. Na és?
Egy főtiszt akár egy zászlóaljat, vagy dandárt is vezethet. Anélkül, hogy rendesen megtanulna a katonai alapkövetelmények szerint beágyazni, járni, beszélni, öltözködni, többféle fegyverrel lőni, parancsot adni és kapni, emberekkel bánni, magasabb fokú általános- és szakharcászati (pl. hadtáp -logisztika- lövész, tüzér, harckocsizó stb.) és hadászati ismertetekkel rendelkezni.
A katonaságot ezzel nem akarom felértékelni, szerintem is nagy marhaság, de ha egyszer van, akkor (bár az ember tényleg többnyire elveszett időnek érzi, joggal), szóval ha egyszer van,. akkor meg kell próbálni minél többet kihozni belőle. Jómagam nyolc hónapig éltem egyedül külföldön egy kopár szoba-konyha futárszobában, diplomataként, és akár hiszitek, akár nem, sokat segített, hogy a seregben tanultam némi önállóságot.
Öt hét alatt semmit nem lehet megtanulni a katonaságból. Még a bakancsot kipucolni se.
Legfeljebb reklámot lehet csinálni vele, és ölelgetni az asszonyt, mintha a katona (ales úr!) háborúból jött volna vissza.
Amitől azért Isten óvja!
P,S. nézzünk egy másik államnfő-rokont: Dánia, Frigyes királyi herceg, trónörökös
“Katonai elméleti és gyakorlati kiképzést kapott, valamint haditengerészeti tanulmányokat is folytatott. 2001–2002-ben vezetői továbbképzésen vett részt a Dán Királyi Védelmi Akadémián. Később vezérkari tisztként szolgált a Dán Védelmi Parancsnokságnál. 2003-tól kezdve a Védelmi Akadémia Stratégiai Intézetének oktatója,”
Hát ez némileg több,. mint öt hét.