Nem volt 10 perc

Posted by

A New York Times jelentette, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter tegnap találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, az első személyes, négyszemközti megbeszélésen, amely az ukrajnai invázió óta az amerikai kabinet tagja és a Kreml egyik vezető tisztségviselője között zajlott le. A találkozó – írja a Times – megmutatta, hogy a Biden-kormányzat szükségesnek látja a személyes diplomáciai kapcsolatok helyreállítását Moszkvával.

Blinken elmondta, hogy a nem tervezett, kevesebb mint 10 percig tartó találkozót arra használta fel, hogy felszólítsa Oroszországot az Ukrajna elleni háború befejezésére, valamint arra, hogy térjen vissza az Új START nukleáris fegyverzetellenőrzési szerződéshez. Emellett sürgette Moszkvát, hogy engedje szabadon Paul Whelant, egy amerikai állampolgárt, akit a külügyminisztérium szerint kémkedés vádjával jogtalanul tartanak fogva.

A találkozóra a G20-ak vezető diplomatáinak találkozója alkalmával került sor. A háború kritikus pillanatában került sor: Mindkét fél újabb csapatokat és fegyvereket vonultat fel a tervezett tavaszi offenzívához a döntő áttörés reményében. A csatatéren az utóbbi időben kevés mozgás történt.