Gonzalez contra Google

Posted by

Heti Feledy

“>Az USA-ban az alkotmánybíróság szerepét is betöltő Legfelsőbb Bíróság óriási tempót diktálva fogott politikai aktivizmusba, amióta a Trump által kinevezett konzervatív bírói többség meglett. Most olyan ügyek tárgyalását kezdte meg, amelyek átalakíthatják az egész digitális teret az internetjog alapjainak átírásával. Ez pedig itt Európában is hatással lehet ránk.

– A Gonzalez kontra Google ügyben Nohemi Gonzalez családja követelik az igazságot: az akkor Párizsban tanuló 23 éves lány 2015-ben vesztette életét, amikor az ISIS fegyveresei tüzet nyitottak egy étteremben. A Gonzalez család szerint a lány halála elkerülhető lett volna, de a techóriás által birtokolt YouTube az ISIS-hez kapcsolódó tartalmak ajánlásával gyakorlatilag toborzó platformként működött a terroristaszervezet számára.

– Az ügy középpontjában a 230. szakasz áll, egy 1996-ban, évekkel a Google és a legtöbb modern technológiai óriás megalapítása előtt elfogadott rendelkezés, amely megvédi a cégeket a platformjaikon posztolt tartalmakkal kapcsolatos jogi felelősségre vonástól. A Gonzalez család ügyvédei azt mondják, hogy a 230. szakasz megtagadja az áldozatoktól a jogorvoslati lehetőséget. A Legfelsőbb Bíróság most a Google felelősségét mérlegeli.

– Az internetet szabályozó évtizedes törvények már nem alkalmasak a modern web felügyeletére. Mindkét párt új digitális szabályok bevezetését szorgalmazza, de az új törvények kidolgozására irányuló erőfeszítések megakadtak a kongresszusban, ezért a bíróságok és az állami törvényhozás vették kezükbe az ügyet.