Adják nekünk kölcsön Iont, a robotot

Posted by

“>Lakatos Péter

“>>Románia miniszterelnöke, Nicolae Ciucă a májusra tervezett kormányfőcsere előtt, a legutóbbi kormányülés kezdetén mutatta be Ion robotot, a mesterséges intelligenciával rendelkező tiszteletbeli tanácsadóját
>Valószínű arra számít, utódja örökölni fogja Iont mint leltári tárgyat, így majd nem lesz jelentős eltérés a további kormányzati gyakorlatban.

“>Ion feladata, hogy a közösségi médiában megjelenő információkból gyorsan és automatikusan rögzítse a románok véleményeit, nézeteit és kívánságait. Kíváncsi vagyok, mit válaszolna Ion, büntethető-e, mivel és mikor, a plagizált doktori disszertációt benyújtó kormányfő, a pártatlan igazságszolgáltatás szerint.

Várhatóan ezt sem Iohannis államelnök, sem más nem fogja tőle megkérdezni.

Az a miniszterelnök javára írható, hogy ez a típusú közvéleménykutatás sokkal olcsóbb, mint a több millió lakosnak címzett, visszaküldendő levél, amiben előre lehet tudni a tendenciózusan megfogalmazott kérdésekre a válaszokat. Ezért jutott eszembe, hogy a jószomszédság jegyében kölcsön lehetne adni Iont a magyar miniszterelnöknek.

Ott Tóni lenne a neve és meg lehetne spórolni egy miniszteri fizetést, valamint 2,7 milliárd forintot (kb. 7,1 millió euró), amennyibe a legutóbbi nemzeti konzultáció került. Az eredmény így sem lenne kétséges, hisz a Facebook Ad Library oldalán közzétett adatok alapján, 2019 április -2021 január vége között, éves átlagban, a Facebookon elköltött 1,6 milliárd forint (kb. 4,2 millió euró) 58 százaléka a kormányhoz, 34 százaléka az ellenzékhez köthető.

Novák Katalin államfőnek pedig nincs szüksége mesterséges intelligenciára, mert neki elegendő Viktort megkérdezni, rögtön írja is alá az Országgyűlés által sebtében elfogadott törvényt – vagy alhat rá egyet?

Új Hét
Marosvásárhely