Meggyanúsított dalnok

Posted by

A  Mi Hazánk Mozgalom január végi évértékelő rendezvényének egyik díszmeghívottja egy fogdát is megjárt sepsiszentgyörgyi zenész volt, akit Romániában az ügyészség kiskorúak elleni szexuális bűncselekményekkel gyanúsít. A tanári állásból is menesztett Szabó József a rendőrségen részleges beismerő vallomást tett. „Az erdélyi zenei élet kiemelkedő alakja” – így konferálták fel a 444.hu tudósítása szerint a Mi Hazánk Mozgalom január végi évértékelő rendezvényén fellépő Szabó Józsefet. A 37 éves sepsiszentgyörgyi énekes két Kormorán-dalt és a Legyen béke! című saját szerzeményét adta elő a nemzeti radikális párt híveinek. Az előadót becsületesen megtapsolta közönség, de azért túlzás őt az erdélyi zenei élet kiemelkedő alakjának nevezni.

A Szabó Jocó (Jocó Junior) művésznevű, névjegye szerint pop-dance-rock-funk-mulatós repertoárú énekes pályafutása ígéretesen indult, a két évtizeddel ezelőtt, Kolozsváron kiadott albuma ötezer példányban kelt el, és aranylemez lett. Mára azonban már jobbára csak városnapokon és lakodalmakon lép fel, és annak ellenére, hogy néhányszor szerepelt a Muzsika TV-ben, a Youtube-csatornájának alacsony a nézettsége, és a szűkebb környezetében, Székelyföldön sem túlságosan ismert. A háromszékiek talán gyakrabban találkozhattak a nevével, mert a zenepedagógusi végzettségű férfi a nemzetközi fesztiválokon is díjazott sepsiszentgyörgyi Harmónia ifjúsági kamarakórus alapítója és évekig a karvezetője volt, illetve tizenkét évig zenetanár volt a közoktatásban.

Amit a Mi Hazánk rendezvényén a felkonferálója elmulasztott megemlíteni: Szabó Józsefet két évvel ezelőtt elbocsátották a tanügyből, később letartóztatták, vizsgálati fogságban és házi őrizetben is volt, és jelenleg büntetőeljárás van folyamatban ellene kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények gyanújával. A zenész a munkaszerződése felbontásakor a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumban helyettesítő tanárként oktatott. A Kovászna megyei tanfelügyelőség jelentette fel 2021 április elején a diákokkal szembeni magatartása miatt.

Az információkat a sepsiszentgyörgyi városi ügyészség szóvivője közölte a Transtelexszel. Ionel Pădurariu tájékoztatása szerint a férfit azzal gyanúsítják, hogy szexuális kapcsolatot létesített 13 és 15 év közötti kiskorúakkal. Az új román Btk. 220. cikkének első bekezdése szerint ez a bűncselekmény 1 és 5 év közötti börtönnel büntetendő, de a szóvivő szerint háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik a gyanúsítottat, figyelembe véve azt az ügyészség szerinti súlyosbító körülményt, hogy a feltételezett bűncselekményeket folytatólagosan követte el, illetve a elkövetésük idején a sértettek tanára volt.

A férfit 2021. november elsején tartóztatták le, egy hónapig volt fogdában és két hónapig házi őrizetben, 2022. január 26-tól szabadlábon védekezhet. Arra hivatkozva, hogy az eljárás még folyamatban van, a szóvivő közölte: nem áll módjában további részleteket közölni az ügyről, így nem tájékoztathat a tanfelügyelőségi feljelentés tartalmáról, a feltételezett bűncselekmények időpontjáról és körülményeiről, illetve a sértettek számáról.

Új Hét