Hárman jöttek egy dobozért

Posted by

Budapesti általános iskola 2023, második félév. A hátrányos helyzetű első elemisták  mintegy 2000 forint értékű  tanszert kapnak egy dobozkában a tankerületi központtól, benne füzetek,  számláshoz korongok, színes ceruzák. Az igazgatóhelyettesnek jelentést  kell küldenie a központnak, kinek  jutottak ezek a kincsek.

A jelentés beküldése utáni  napok egyikén a központból három (!)  munkatárs érkezik az iskolába. Miért is?  Azért, hogy egy,  azaz egy dobozt visszavigyenek (!) – valaki vegye el ettől az elsős kicsitől –  az iskola hibát követett el, amikor neki is adtak, holott ő állami gondozott. neki nem jár, – az állam ugyanazt a gyereket kétfelől nem támogatja. – Aki persze azért kapott a dobozokból,  mert nem voltak meg a szükséges tanszerei..

A tanító, aki mesélte, alig talált szavakat.  Elkezdte összeadni,   hányszor  kétezer forintot tesz ki a három hivatalnok  doboz-visszaszerzési akcióra fordított idejének munkabére,  az őket  szállító autó benzinköltségével együtt. Arra már nem volt energiája, hogy megfogalmazza, mit gondol annak a tankerületi vezetőnek a gondolkodásmódjáról, aki utasítást adott  erre az akcióra,  és a három – valaha pedagógus  – mentális állapotáról, aki ezt az utasítást végrehajtotta. (K.Zs)

Címkép: Elsős tanszerek