Ruttka Andrea és a Ráday-gyerekek meghívnak Kovács J. sírjához

Posted by
Kereszty András
>A Kis-Sváb-hegy oldalában, a Pethényi úton, egy magas part oldalán áll a negyvennyolcas honvédsír. Az 1904-ben emelt emlék felirata szerint Kovács J. honvéd fekszik alatta, aki a hazáért halt meg. Kegyeleti szándékból a Budapesti Polgári Lövészegylet hozta létre a vörös márványból készült oszlopot:
Frank Iván 2021-ben, amikor meghalt Ráday Mihály,  megírta az Újnépszabadságban, hogy számára van Közös barátunknak egy olyan öröksége, amely talán a legjobban megmutatta, hogy érzett a hazával, a hagyományainkkal kapcsolatban. Minden év március 15-én “magánrendezvényt” szervezett Kovács J. negyvennyolcas honvéd sírjánál, ahová meghívta barátait, ismerőseit, és mindazokat, akiket érdemesnek tartott arra, hogy vele együtt emlékezzenek. A megemlékezés mindig olyan volt, hogy az ember pontosan érezte, a kokárda nem egyszerű kitűző a szíve felett. Feltette a kérdést:  Nem tudom, lesz-e eztán is megemlékezés Kovács J. honvéd sírjánál. Lesz-e valaki, aki átveszi a stafétabotot Ráday Mihálytól, akinek megköszönöm, hogy részese lehettem ezeknek a megemlékezéseknek.Ma értesítést kaptunk. Lesz ilyen megemlékezés. Ruttka Andrea, Ráday Mihály özvegye küldte. Ezt írta:

 2022-ben elképzelni sem tudtam, hogyan lehetne ez Mihály nélkül… nem könnyű… de idén mégis szeretett ünnepének folytatását határoztuk el a gyerekekkel, és jó lenne, ha rá is gondolva, megint együtt lennénk, együtt énekelnénk. Természetesen jönnek Földessy Margit tehetséges tanítványai szavalni, jön a Kós Károly Zeneiskola kórusa, Barabás Edina vezetésével, és jön- nagy örömömre- Iványi Gábor is, Mihályra és az 1848-as időkre emlékezni. Reményeim szerint hallhatjuk Szirtes Edina Mókus virtuóz hegedűjátékát is.

Tehát ismét találkozzunk 2023. 03.15-én 15 órakor Kovács Jé sírjánál