A megdöbbenés és a harag napja

Posted by

Politikai, katonai és hírszerzési vezetők, magasrangú tisztviselők elmondták a Washington Postnak, hogyan reagáltak az orosz invázióra, és mit tettek az első napon.

 Emberek százai keresnek menedéket egy metróállomáson, amikor robbanások hallatszottak az ukrajnai Harkiv belvárosában 2022. február 24-én, aznap, amikor Oroszország ukrajnai inváziója megkezdődött. (Salwan Georges/The Washington Post)

2022. február 24-én, helyi idő szerint nem sokkal 4 óra után Oroszország megtámadt Ukrajnát. Ez aZ „ORAL HISTOORY” (szóban elmondott történet) történet a háború első napját írja le ukrán, amerikai és európai vezetők, valamint magas rangú politikai, katonai és hírszerzési tisztviselők visszaemlékezései alapján.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szándékaival kapcsolatos félelmek már hónapok óta erősödtek a háború kezdete előtti napokban Kijevben és a nyugati fővárosokban.

Az interjúk többsége az elmúlt hónapban készült, de néhány, köztük Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel készített interjú Biden elnök Kijevben tett látogatása során történt- Több orosz katonai tisztviselő és törvényhozó elutasította az interjút, vagy nem válaszolt az interjúkérésekre. Az interjúkat Isabelle Khurshudyan és David L. Stern készítette Kijevben; Karen DeYoung, Shane Harris és Michael Birnbaum Washingtonban; Greg Miller Londonban; Emily Rauhala Brüsszelben; és Souad Mekhennet Berlinben.

Az előző nap

KAJA KALLAS, Észtország miniszterelnöke
Azt mondtam a minisztereimnek: „Kérem, tartsák bekapcsolva a telefonjaikat, kormányülést fogunk tartani, mert a háború elkezdődnik” Én pedig lefeküdtem, és reméltem, hogy nem kapom meg ezt a hívást, nem kapom meg ezt az üzenetet.

BORIS JOHNSON, Nagy-Britannia akkori miniszterelnöke

A hírszerzésben már régóta gyűltek a jelentések, és az invázió előtti utolsó napokban elérték a crescendót, és szó szerint azt hallottuk, ahogy az orosz egységek pozícióba állnak. Meg tudtuk mondani. … Ez egyfajta keveréke volt a hitetlenségnek, de egyben a fatalizmusnak is. Volt valami Putyin hangnemében, amikor utoljára beszéltem vele. … Már döntött.

JENS STOLTENBERG, NATO főtitkár

Aznap este tudtuk, hogy mi fog történni. Az egyetlen bizonytalan a pontos órája volt. Néhány munkatársammal együtt vacsoráztam a rezidenciámon. Megbeszéltük és átbeszéltük az utolsó előkészületeket. Aztán lefeküdtem aludni. De az éjszaka rövid volt.

ANTONY BLINKEN, amerikai külügyminiszter

Aznap reggel  hosszas megbeszélést tartottunk az elnökkel az Ovális irodában. Van amikor egyszerre járkálunk és rágógumizunk, ebbe a kategóriába tartozik, hogy aznap délután volt egy nemzetbiztonsági vezetői megbeszélésünk Iránról is. Később volt egy videós megbeszélésünk magas rangú nemzetbiztonsági tisztviselőkkel. … Ekkor már rendkívül biztosak voltunk abban, hogy akkor, néhány órán belül megtörténik.

A találgatás vége
Az invázió megkezdésekor Putyin megjelent az orosz televízióban, hogy bejelentse az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett művelet kezdetét. Johnsont az egyik tanácsadója hívása ébresztette fel. A brit miniszterelnök egy Putyinnak címzett trágársággal válaszolt: „Az a kib…szott sz…”.

BORIS JOHNSON

Undorodtam Putyintól. Undorodtam attól, amit csinált. Undorodtam a szavaitól, a hazugságaitól, az agressziójától, az Ukrajnával szembeni lenézésétől. Az egészet visszataszítónak, arrogánsnak, sovinisztának, helytelennek tartottam.

New Yorkban, ahol még mindig február 23-án este volt, az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajna által kért rendkívüli ülése már akkor megkezdődött, amikor Putyin méfcsak beszédet mondani készült.

LINDA THOMAS-GREENFIELD, amerikai ENSZ nagykövet

A megbeszélés közepén az emberek elkezdték a mobiltelefonjukat nézni és mutogatni. Kaptam egy sms-t az ukrán nagykövettől, aki a terem másik felében ült, és közölte velem, hogy a támadás megkezdődött. Körülnéztem a teremben, és láttam, hogy mindenki a telefonjával foglalkozik. Azt hiszem, [Vaszilij Nebenzja orosz nagykövet] csak akkor tudta meg a dolgot, amikor az egyik munkatársa megmutatta neki a telefonüzenetet. Aterem valahogy meg volt döbbenve. Néha az „izgatott lett” szavakat használom, de ez nem helyes. A terem megdöbbent.

GEN. MARK A. MILLEY, amerikai vezérkari főnök

Mindannyian az irodában voltunk [a Pentagonban], mindenki tűkön ült… a rendszer működött. … Aztán  persze elindult az invázió. Megállapítjuk, hogy az orosz erők légi csapásokkal, tüzérségi és rakétatámadásokkal indulnak. Rögzitjük a légicsapásokat, az összes kombinált fegyveres orosz katonai erőt, amelyek több irányból, több tengelyen kezdik a támadást a határon túlról.

Ukrajnában Denisz Monasztirszkij belügyminiszter arra ébredt, hogy csörög a mobiltelefonja. Az ország határőrségének vezetője közölte vele, hogy az orosz erőket összevonták a határon túl, és nyilvánvalóan Kijevbe igyekeznek. Monasztirszkij felhívta Volodimir Zelenszkij elnököt, és közölte: „Elkeződött”.

VOLODIMIR ZELENSZKIJ, ukrán elnök
Amit abban a pillanatban megértettem. Amikor öltözködtem, arra gondoltam, hogy a rakéták a gyermekeim, mindannyiunk gyermekei fölött repülnek. Ez azt jelenti, hogy rengeteg haláleset lesz. Világos volt.

DAVID ARAKHAMIA ukrán képviselő, elnöki tanácsadó

Hogy őszinte legyek, nem hittem az inváziós forgatókönyvben. … [Zelenszkij kabinetfőnöke, Andrij] Jermak felhívott valamikor hajnali 4 óra után. Csak annyit mondott: „Elkezdődött. Gyere az irodába.” Nem is értettem, hogy mi kezdődött. … Korábban már kidolgoztunk egy reagálási tervet erre az esetre. Szóval azt aktiváltuk, és aztán leköltöztünk az óvóhelyre. És így ragadtam ott lent. Valószínűleg egy hónappal később hagytam el először azt a bunkert.

OLEKSZIJ DANILOV, az ukrán biztonsági és védelmi bizottság titkára

Azonnal meghozuk a szükséges döntéseket. Monasztirszkij volt az első az elnöki hivatalban. Én voltam 5 óra 11-kor a második. Egyedül az elnök fehér inge lepett meg.

JAKE SULLIVAN, Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója

Általában egy ilyen válsághelyzetben sok órát töltünk azzal, hogy megpróbáljuk feldolgozni a válságot… megpróbáljuk eldönteni, hogy mit tegyünk. Ebben az esetben azonban minden előre tudott volt … Valójában kidolgoztunk egy írásos ellenőrző listát azokról az elemekről, amelyeken végig kell mennünk… az első 24

GEN. MARK A. MILLEY amerikai vezérkari főnök

Szóval itt van ez a dolog. Mi katonák ezt tesszük ütközet esetén, válságokkor. Követjük a protokollt. Döntéseket hozunk naponta, hetente, még az invázió előtt. S amikor a támadás megtörténik, Ezeket a terveket követjük….

ANTONY BLINKEN amerikai külügyminiszter

Otthon voltam. Talán este fél tizenegy lehetett. Tom Sullivan a helyettes vezérkari főnököm hívott, hogy az oroszok kilötték az első rakéta-sorozatot….Mindegyikünk rendelkezett mindennel, amivel kommunikálhattunk. Lakásomban volt egy biztonsági szoba Telefon, videokapcsolat mindenkihez… Valamikor Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval beszéltem… aztán a védelmi miniszterrel, amjd együtt a NATO főtitkárral.

LLOYD AUSTIN, amerikai védelmi miniszter
Később, elfelejtettem, mennyi idő telt el addig, Blinken,  a nemzetbiztonsági tanácsadó és én telefonon beszéltünk az elnökkel, és beszámoltunk neki a történtekről.

Johnson volt az első, aki beszélt Zelenszkijjel

BORIS JOHNSON

Zelenszkij azt mondja nekem, hogy a helyzet teljesen megdöbbentő. Több irányból is tankok özönlenek Kijev felé. Arról beszél, ahogy az ukránok harcolnak. A bátorságról, amit tanúsítanak. … Az az üzenete: „Adjatok segítséget!”. Az üzenete: „Adjátok ide a cuccot, most!”. Van egy célja. A célja nem csak az, hogy azt mondja: „Ó, Istenem, megtámadtak”. Az a célja, hogy azt mondja: „Johnson, katonai segítségre van szükségünk. Segíts megszervezni.

Zelenskij Biden elnökkel is beszélt. Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője és Sullivan közötti beszélgetés során Jermak megkérdezte Sullivant, hogy kapcsolhatja-e Zelenszkijt, hogy beszéljen Bidennel. Biden a háború első évfordulója alkalmából Kijevben tett látogatása során történt hívásról számolt be.

PRESIDENT BIDEN

Késő este volt Washingtonban … Orosz gépek voltak a levegőben. … A világ a változás küszöbén állt. Nagyon tisztán emlékezek … Negkérdeztem [Zelenszkijt], “Mi történik  Mr. President?Mit tehetek Önökért?  … Azt válaszolta, pontosan idézem  Hívja össze a világ vezetőit. Kérje meg őket, Támogassák Ukrajnát” … Azon a sötét éjszakán, egy éve a világ arra számított, hogy… Kijev elesik. …Sőt, talán vége van Ukrajnának-

BORIS JOHNSON

Megdöbbentett [Zelenszkij] teljes, fenséges közönye azzal a felvetéssel szemben, hogy esetleg át akarná költöztetni a kabinetjét vagy a kormányát Lvivbe [Nyugat-Ukrajnába]. Azt mondom neki, bármit is teszel, ne hagyd, hogy az oroszok elintézzenek. Te vagy maga az ellenállás. Ukrajna harcának Ön körül kell összefognia. Tehetünk-e valamit [hogy segítsünk a védelmében vagy az áttelepülésében], mire ő azt mondta: „Jól vagyunk, csak fegyverekre van szükségünk”.

Kijevben Bruno Kahl, a német titkosszolgálat feje egy belvárosi hotelben tartózkodott.  Tisztában volt a háború veszélyével, amikor az előző nap az ukrán fővárosba érkezett. Ezért – mondta – a landolás után azonnal visszaküldte a repülőgépét, hogy az oroszok ne semmisíthessék meg, ne kaphassák el.

BRUNO KAHL, a BND titkosszolgálat vezetője

Az nem úgy volt, hogy folyamatosan bombáztak volna? de az éjszaka folyamán volt néhány bombarobbanás, leesett néhány bomba , de egybként viszonylag csendes volt… Nagyo nagyon nyugodtnak tűnt, összeszedettnek. … Most is emlékszem az időjárásra. Hideg, tiszta reggel volt. Ahogy visszaemlékszem erre a kijevi reggelre, máig az az érzésem, hogy egy kicsit emlékeztetett Kelet-Berlinre az egyesülés előtt.

JENS STOLTENBERG NATO főtitkár

Rájöttünk, hogy ez meg fogja változtatni Európát, hogy ez Európa modernkori történelmének egyik legsötétebb napja, és sok szenvedést és halált fog hozni … Már az invázió puszta mérete is nyilvánvalóvá tette, hogy ez rengeteg szenvedést, halált és kárt fog okozni. Tehát düh volt bennem, de egyben szomorúság is – ez a két érzés jellemzi azt, amit azon a reggelen éreztem.

MATEUSZ MORAWIECKI, lengyel miniszterelnök
Nagyon jól emlékszem egy pillanatra, amikor az Európai Tanácsban egyik kollégámmal beszéltem, az egyik másik miniszterelnökkel, akivel sokszor beszéltem. … Nagyon szkeptikus volt, nem igazán hitte el, hogy Oroszország képes lenne egy teljes körű invázióra. Megkérdeztem tőle: „Most már hiszel nekem?”, és ő azt válaszolta: „Igen, teljes mértékben”. … Ez a nap tehát fordulópont volt a világtörténelemben, Európa történetében, az biztos. Voltak tehát még reményeink arra, hogy felébredünk a geopolitikai álomból.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter egy New Yorkból Isztambulba tartó repülőút során értesült a háború kitöréséről, miután Washingtonban és az ENSZ-ben tett látogatást. Az ukrán légteret lezárták, ezért aztán Isztambulból Varsóba repült, hogy Lengyelországból szárazföldi úton jusson haza.

DMITRO KULEBA, UKRÁN KÜLÜGYMINISZTER

Volt egy kijevi nő, aki a férjével utazott. … És a repülőút közepén odajött hozzám. … Leült és azt mondta: „Figyelj, három gyermekünk van egy bébiszitterrel [Kijevben]. Én és a férjem, egy törökországi üzleti útról jövünk haza. Kérem, adjon nekünk néhány tanácsot. Maradjunk Varsóban, és intézzük el, hogy a gyerekeink és a bébiszitterünk eljussanak Lengyelországba? Vagy menjünk Kijevbe?” És ez volt az a pillanat, amikor miniszterként nagy felelősséget visel az ember a vállán. … Amikor elment, hirtelen rádöbbentem, hogy ez csak egy csepp, amit átéltem. Ez kevesebb, mint egy csepp lenne abból a fájdalomból, szenvedésből és nehéz döntésekből, amelyeken ukránok milliói fognak keresztülmenni ebben a háborúban.

Washington átdolgozta az éjszakát és folytatta a munkát.

A teljes írás a Washington Postban olvasható.

Címkép: Orosz tankok átlépik a határt. Irány Kijev