A koporsó-előkészítők

Posted by

Horváth Csaba

>Már írtam a Nagy Lélegeztetőgép Bizniszről. Ma újabb adatok kerültek napvilágra, amelyek elképesztő túlárazásra utalnak, az eddig ismert kétszeres helyett nagyságrendinek tűnik a túlárazás. Magyarázatként a Kormányzat arra hivatkozik, hogy szakemberek szerint akár 8500 ember is kerülhetett volna lélegeztetőgépre, azért volt a nagyarányú gépbeszerzés.

Arra lennék kíváncsi, ám nagyon, hogy személy szerint ki, vagy kik voltak azok a “szakemberek”, akik úgy vélték, képzett személyzet nélkül a lélegeztetőgép önmagában képes az életmentésre. Egy valódi szakembernek tudnia kellett, hogy kb. 1000-1200 gép mellé tudtunk többé-kevésbé elfogadható minőségű egészségügyi szolgáltatást ( orvost, szakápolót ) biztosítani, e szakemberek nélkül pedig a lélegeztetőgép koporsó-előkészítő. Voltak időszakok, amikor 10 lélegeztetett betegből 8-9 hullazsákban került le. Nem mindenkinek jutott olyan kiemelt odafigyelés, mint annak a fideszes országgyűlési képviselőnek, akinél még a vastüdőt is bevetették, hogy visszatérhessen a szavazógéphez.

Olvasom a szabadeuropa.hu-n: “… Így ki lehetett számolni, hogy átlagosan mennyibe került egy adott országnak egy kilogramm lélegeztetőgép.
Magyarország esetében ez 653 euró volt, ami az uniós átlagnak majdnem a nyolcszorosa, a hozzánk mérhető mennyiséget vásárló hollandokénak tíz-, a németekének 14-szerese. Vagyis a számok alapján nagyon túlárazott összegeket fizethetett a magyar kormány a lélegeztetőgépekért.”

Úgy gondolom, ha én egy szakvéleményemben mondjuk 25 %-ot tévedek egy ingatlan értékének a meghatározásánál, nagyjából a világból kizavarnának – joggal.
Mit mondjunk akkor a tízszeres, sőt tizennégyszeres árról és a nagyjából ilyen arányú fölösleges, hasznosíthatatlan “többlet-beszerzésről?”
Van, akinek ez csak egy lépcső a díszpolgári cím odaítéléséhez.