Angela Merkel rejtett célja

Posted by

Várkonyi Zsolt
>Moszkvater.com

>A 2021-ben leköszönt német kancellár, Angela Merkel 2022 decemberében azzal sokkolta a már tíz hónapja az ukrán háború lázában forrongó nemzetközi közvéleményt, hogy leleplezte, a 2014 szeptemberében aláírt, majd 2015 februárjában megerősített, négy fél – az orosz, az ukrán, a francia elnök és a német kancellár – által aláírt Minszki Egyezmények már eleve csupán azt a rejtett célt szolgálták, hogy Ukrajnának időt adjanak a felfegyverkezésre, mivel annak sohasem volt szándékában betartani a megállapodás semmilyen passzusát, míg a két garantáló félnek, vagyis Németországnak és Franciaországnak pedig esze ágában sem volt azt az ukránokon számon kérni. Vajon miért „kotyogta ki” Merkel ezt az információt?

„Merkel és Holland tehát minden bizonnyal szándékosan, és egymással akár előre egyeztetve szivárogtatta ki ezt a szenzációs háttér információt, mindezzel egyúttal igen nagy szolgálatot téve Putyinnak” #moszkvater
„Merkel és Hollande tehát minden bizonnyal szándékosan, és egymással akár előre egyeztetve szivárogtatta ki ezt a szenzációs háttér információt, mindezzel egyúttal igen nagy szolgálatot téve Putyinnak”
Fotó:EUROPRESS/TATYANA ZENKOVICH/POOL/AFP

Angela Merkelre hivatali idejében nem voltak jellemzőek a meggondolatlanul, spontán tett kijelentések. Ennek inkább az ellenkezője volt igaz. Arra, hogy itt nem valamiféle véletlenről van szó, és ez az információ valós, pár nappal később már megjött a válasz, amikor Francois Hollande egykori francia elnök december végén ezt az információt maga is egybehangzólag megerősítette.„Merkel és Hollande tehát minden bizonnyal szándékosan, és egymással akár előre egyeztetve szivárogtatta ki ezt a szenzációs háttér információt, mindezzel egyúttal igen nagy szolgálatot téve Putyinnak”

Együttesen igazolták ugyanis ezzel azt az orosz narratívát, hogy az Egyesült Államok vezette Nyugat több évtizedes, lassú, kitartó és tudatos munkával szorította be a hibrid háború eszközeivel – ahol minden területen óriási fölénnyel rendelkezett – az oroszokat a sarokba, míg végül nem maradt más lehetőségük a kitörésre, mint a fegyverekhez nyúlni. Ezzel Putyin kétségtelenül beismerte, hogy a háború első fázisát, vagyis a hibrid hadviselést tekintve vesztésre állnak.„Putyinnak ezzel a váratlan lépésével még azt a kockázatot is vállalnia kellett, hogy elveszíti a nemzetközi közvélemény jelentős részének a támogatását”

redményező, tömeges migrációt. Mégis, 180 fokos fordulattal, 2015 augusztusában Angela Merkel már nyitott karokkal hirdette, hogy „Willkommen, wir schaffen das!” Ekkorra Sarkozy már nem volt hivatalában, Cameron viszont igen, bár figyelmét erősen lekötötte a Brexittel kapcsolatban tett ígérete a népszavazás megtartásáról. „Mint látjuk, Angela Merkel álláspontja a multikulturalizmusról, és így annak okozójáról, a tömeges migrációról 2011 és 2015 között döbbenetes mértékben megváltozott, ami még egy politikus esetében is szokatlan”

Feltehetjük a kérdést, vajon mi késztethette, netán kényszeríthette őt e radikális pálfordulásra? .Bár a Krím orosz részről történő annektálása után – saját állítása szerint – több kísérletet is tett arra, hogy a feleket tárgyalóasztalhoz ültesse, kiterjesztve az amerikaiakkal, erre már nem volt elég erős befolyása.

Elmondhatjuk tehát, hogy 2022 decemberében Angela Merkel már nem viselt hivatalt, nyugdíjas éveit számolgatta, így nem valószínűsíthető, hogy bármiféle nyomás alatt lett volna bármilyen személy vagy szervezet részéről. Továbbá, semmilyen személyes érdeke nem fűződött, fűződhetett ehhez a kiszivárogtatáshoz. „Személyét, múltját, habitusát, kommunikációját ismerve a derült égből jött leleplezése tehát nem véletlen elszólásnak, hanem teljesen tudatos kiszivárogtatásnak tekinthető. Minden bizonnyal azt a célt szolgálta, hogy a történelem, az utókor előtt mossa tisztára a saját nevét, személyét, a saját szerepét Európa a második világháború óta e legvéresebb konfliktusában” Ez a cél lebeghetett Francois Hollande egykori francia elnök szemében is. Ha tehát ez volt a valós motiváció, még mindig kérdés, hogy sikerrel jártak-e?

Az írás rövidített változata

Címkép: Merkel elmerül