Érzelmek hálójában

Posted by

 Tess Stimson: Az enyém, vagy a tiéd se

Tóth Zsuzsanna 

A nagy emberi érzelmek, a viszonyok ki-bo-goz-ha-tat-lan-sá-ga mindig is foglalkoztatta az történetmesélő alkotókat, különösen érvényes ez a szerelem, féltékenység, bosszúvágy esetében. Így aztán nem véletlen, hogy a krimik, thrillerek világában is kitüntetett szerepet kapnak a felsoroltak. Tess Stimson nem érdektelen tárgyat választott tehát regénye számára.

A szerző nyúlhatott volna (ezt meg is tette korábban) más témákhoz is, hiszen életének sok helyszíne, tévés és újságírói, haditudósítói múltja kellő inspirációt adott. Ám néhány megjelent könyv után a baljós árnyalatú pszichológiai thrillerek vonzásába került, ilyeneket kezdett írni – nagy sikerrel. Művei hamar az eladási listák elejére kerültek.

Az enyém vagy a tiéd sem rendkívül szuggesztív történetet mesél el, kiindulópontunk majdhogynem a sztori vége, egy gyilkosság. Az eseményeket ráadásul több szemszögből vizsgálhatjuk; kapunk rendőrségi jegyzőkönyveket – ez lenne talán a tárgyilagos külső szem –, illetve a különböző szereplők a saját átélt élményükként (többnyire abszolút őszintének tűnően) tolmácsolják az eseményeket. Az alaptörténet ismerős, traumatikus válás, az új és a régi feleség rivalizálása – s hiába a férj törekvése, hogy a feleségek kössenek békét, kettejük küzdelme egyre elkeseredettebb a gyanakvások és megbocsájtások hullámai között. Ráadásul – négy évvel a válás után – egyszer csak kénytelenek egy családi születésnap kedvéért „jó képet” vágni. De vajon ez vezet a férj halálához? Ki a tettes? A két feleség meglehetős vehemenciával (és változó sikerrel) egymásra mutogat.

Azonban a háttérben is akadnak megfejtésre váró rejtélyek. Ezen felül – és ez az egyik erénye a könyvnek – valamennyi szereplőről (legtöbbjük nő: az egyik feleség anyja, lánya, annak barátnője) meglehetősen pontos lélektani jellemzést kapunk. Valamennyien sérüléseket hordoznak, s veszteségeiket különböző technikákkal próbálják meg feldolgozni. És mi lehet izgalmasabb egy emberi léleknél? No, igen, a bűnügy maga sem megvetendő.

Ki a gyilkos? Jó nyomon jár-e a rendőrség? Vajon az olvasó – aki immár részese a társasjátéknak – képes-e kideríteni a maga számára, hogy kinek van igaza a gyanúsítottak közül? Felfedezünk valami hajszálrepedést valamelyikük történetmesélésében?

Rá-rávetődünk egy-egy ellentmondásra, és már dörzsölgetnénk a tenyerünket, hogy megvan a megoldás – de nem. Még mindig nem. Elárulom, hogy több meglepetés is éri az olvasót, hiszen Tess Stimpson biztos kézzel tartja a feszültséget a legutolsó oldalakig.

Tavasz Marianna fordítása megőrzi a szerző stílusának élvezetesen erős képszerűségét, s összességében egyértelmű az is, hogy ez az vérpezsdítően izgi thriller filmvászonra kívánkozik.

Tess Stimson

Tess Stimson: Az enyém, vagy a tiéd sem
Alexandra Kiadó, Budapest, 2022
Fordító: Tavasz Marianna
440 oldal, teljes bolti ár 4599 Ft,
online ár a kiadónál 2300 Ft,
e-könyv változat 3449 Ft
ISBN 978 963 582 2508 (papír)
ISBN 978 963 582 2577 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Louise-t egy másik nőért hagyta el a férje, Andrew, és most végig kell néznie, ahogy a férfi új családot alapít. Az a bizonyos másik nő most a felesége – de Louise nem hagyja, hogy az új feleség, Caz elbitorolja azt a férfit és azt az életet, ami egykor az övé volt.
Miközben a bosszúszomjas Louise mind mélyebbre ás Caz múltjában, a két nő kényszeredetten udvarias viszonya elmérgesedik. Azonban elkeseredett küzdelmük közepette egyre több minden derül ki arról a férfiról is, akihez mindketten hozzámentek. És amikor Andrew-t meggyilkolják egy családi összejövetelen, mind az új, mind a régi feleség ott áll a holttest felett.
Azt mondják, mindig a feleség a tettes. De melyik?

A KULTÚRAKIRAKAT
%d bloggers like this: