Ha megpuccsolnák Putyint…

Posted by

Péterfy Gergely
>Tegyük fel, hogy néhány hónap múlva Moszkvában megpuccsolják Putyint, és az új orosz vezetés igyekszik minél hamarabb fegyverszünetet kötni és béketárgyalásokat kezdeni Ukrajnával. Képzeljük el, hogy Oroszországban hatalomra kerülnek józanabb erők, akik felhagynak a háborús expanzióval, és békés politizálással építik inkább a hazájukat.

Képzeljük el, hogy az Ukrajna honvédő háborúját támogató országok – vagyis egész Európa kivéve Magyarországot – Kijevben ünnepli a békét, tűzijáték, ingyensör, fellép a Måneskin és az Iron Maiden. A Berlini Fal leomlása óta nem látott légyen Európa ekkora bulit. Képzeljük el továbbá, hogy Európa hatalmas kapacitásokkal nekilát Ukrajna újjáépítésének, amelyet úgyis hamarosan integrálni szeretne az Unióba, és az Ukrajna honvédő háborúját támogató országok – kivéve Magyarországot – részesülnek a hatalmas üzletből. A Magyarországgal határos országok – jó, Szerbia kivételével, bár ott már erősen inog a léc – egy kicsit majd mind a háború nyerteseinek és a putyini fasizmus legyőzőinek érzik magukat.

Képzeljük el a háború utáni európai politikát és a NATO-t, és tegyük föl magunknak a kérdést, mi a jó istent fog ott Magyarország kezdeni? És mi a bánatos lóf#&t kezd majd ott Orbán Viktor? Lefetyelő nyelvvel megpróbál befurakodni Macron és Scholz közé a pocakjával egy kézfogásra, amit végül nem sikerül megszereznie, megpróbál besündörögni egy közös fotóra Melonival és Zelenszkijjel, ahonnan végül kilökdösik, aztán a svédasztalnál vigasztalja magát egy kaviáros szendviccsel, és még a próbaidős segédfotóriporter is kiröhögi? Vagy már oda se megy és duzzogva, mint a Grincs, az Unióból való kilépésen fantáziál? Mi történik a NER-rel, ezzel az orosz garázsdiszkonttal, amikor bezár a nagyker?

Vagy inkább azt képzeljük el, ahogy Kijevben Putyin díszszemléjén fellép Mága Zoltán, Nagy Feró és Tóth Gabi…?