Kell-e egy miniszterelnöknek bekapcsolt biztonsági öv?

Posted by
Tamás Ervin

>A minap megbírságolták Rishi Sunak brit miniszterelnököt, mert autójában nem kapcsolta be a biztonsági övet. Sunak a héten az északnyugat-angliai Lancashire megyében tett látogatást, ahol a brit kormány gazdasági felzárkóztatási programját népszerűsítette. A konzervatív párti miniszterelnök a látogatás egyik helyszínéről a másikra tartva, hivatali autójában videót is készített magáról, amelyben szintén a felzárkóztatási program elemeit – elsősorban a helyi fejlesztési beruházásokra használható kétmilliárd fontos alapot – méltatta.    

A kormányfő Instagram-oldalára felkerült mobiltelefonos videón azonban jól látszik, hogy a mozgó járműben nem kapcsolta be biztonsági övét, és a felvételt a brit sajtó azonnal hatalmas terjedelemben kezdte tárgyalni. Az ügyben a széles médianyilvánosság nyomán vizsgálatot indított a Lancashire megyei rendőrség, amely péntek este bejelentette, hogy szabott összegű pénzbírság kifizetésének lehetőségét ajánlotta fel a szabálysértő kormányfőnek. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője péntek esteközölte: Rishi Sunak elismeri, hogy hibázott és természetesen befizeti a pénzbírságot.

Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy miként zajlana le a történet idehaza.

Először is: a mi miniszterelnökünk mindig bekapcsolja a biztonsági övet. Ha mégsem, érthető és méltánylandó, hiszen országépítő munkája közben még a hercig kisbuszában is arra kell koncentrálnia, amivel választói megbízták. Az autó vezetőjét esetleg megfedik, hogy nem figyelmeztette, de ha volt is ilyen, az szolgálati titok. Orbán Viktor a Facebook oldalát kizárólag néhány szavas propagandára használja, valamint olyan fotók közlésére, amelyek úgymond emberközelben ábrázolják őt. (Disznótor, falusi idill, pörkölt, focisztárok társasága, család, mise).

Amennyiben a sajtó héjái mégis kiszagolnák az esetet és néhány ellenségesnek tekintett, függetlennek álcázott orgánum foglalkozna vele – a következőkkel számolhatnánk: A kormánypárti sajtó azonnal lerántaná a leplet arról, hogy kiknek és miért érdekük a zavarkeltés. Éles hangú publicisztikák születnének arról, hogy a hecc-újságírók már csak az ilyen semmiségekkel akarják kikezdeni az egységet és a kormányfő vitathatatlan népszerűségét.

Alfejezetek: állítólag Gyurcsány hónapokkal ezelőtt ittasan ült a volán mögé, A Metropol, vagy a Ripost ki tudja honnan szerzett két évre visszamenő traffipax-összeállítást közölne a politikusok sebességtúllépéséről- Hangfelvétel bizonyítaná, hogy idegen ügynökök külföldi pénzen hamisított videókat akartak terjeszteni néhány meg nem nevezett kormánypárti notabilitásról a fake-news nyilvánosságban.
A szóvivő hallgatna, esetleg mindent cáfolna, ezt követően számos kérdésre, számos hivatalos helyről nem érkezne semmiféle válasz, az adatvédelmi (pardon félelmi) hatóság mindent rendben találna.
A Fidesz-kórus a néhány napos késedelemmel a számára kidolgozott reakciókból készült mix-el árasztja el a rádió és a televízió összes műsorát, az ATV Egyenes beszéd-ében három különböző értékrendű politológus vág egymás szavába, olyannyira, hogy a végén a nézőnek fogalma sincs, hogy egyáltalán mi történt,

Nyomozást indít a rendőrség ismeretlen tettes ellen, aki először hozta nyilvánosságra a felvételt, nemzetbiztonsági érdekeket kockáztatva. Az ügyben ez lesz az egyetlen vizsgálat, amit néhány héttel később eredménytelenül lezárnak – így értelemszerűen pénzbüntetést sem lehet foganatosítani, Orbán Viktor elé egy protokoll-eseményen odadugja egy merész kolléga a mikrofont, ő pedig kaján mosollyal veti oda, hogy nem ismer el semmit – üzlettel és piszlicsáré ügyekkel különben nem foglalkozik. (Jelen Média.)