Mennyit ér Putyin barátsága?

Posted by

Fábián András

>Február 22-én volt a Fidesz nagy napja. Egy újabb. Alig pár hete Orbán háromnapos, szupertitkos stratégiai kormányülést verbuvált össze a sopronbánfalvi kolostorban (máig nem tudjuk, hogy miért). Most a balatonfüredi Hotel Füredben gyülekezett a kormánypárt „elitje”. Úgy fest, hogy a hétvégi „országértékelő beszéden” a miniszterelnök nem tudott minden részletre kitérni. Vagy nem akart. Van egy praktikus oka is, ami miatt Orbán nem akarta kihagyni ezt az alkalmat. Közvetlenül azután akart szólni a híveinek szűkebb köréhez, hogy előbb az ő kedves Putyin barátja, majd a szívének nem kedves Biden elnök is megfogalmazta gondolatait a dolgok állásáról. Ráadásul kiderült, hogy van is min elgondolkodni.

A Putyin beszédében elhangzottak ugyanis az orosz-ukrán háború egy új, Orbán szempontjából is vészterhes aspektusát vázolták fel. Olyat, ami eddig a legfelsőbb fejben meg sem fordult. Kárpátalja jövőjére gondolok. Mielőtt azonban erre rátérnék, hadd tekintsek kicsit vissza az időben. Az mindenki számára világos,hogy az első pillanattól kezdve, ahogy a cseppet sem Putyin-barát Zelenszkijt megválasztották Ukrajna államfőjévé, az új elnök magyar részről folyamatos támadás és provokáció célpontjává vált. Ehhez az apropót a kárpátaljai magyarság sanyarú helyzete szolgáltatta. Az azóta már megváltoztatott ukrán nyelvtörvény ugyanis korlátozta a kisebbségek, ezen belül is a 22,18%-ot kitevő kisebbségi lakosságban 17,3%-ot képező orosz kisebbség (!) nyelvhasználatát. A magyar kisebbség alig 152 ezer főre tehető, de a magyar kormány ezt nem hagyhatta szó nélkül. Azóta is keményen küzd az Ukrán kormánnyal, noha a múlt év decemberében új nyelvtörvény elfogadására került sor. E törvény szerint az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek képviselőinek joguk van az önazonossághoz, társadalmi szervezetek létrehozásához és a békés gyülekezéshez, rendelkeznek a nézetek és meggyőződések, a vallás, a gondolkodás és a szólás szabadságával, joguk van részt venni a politikai, gazdasági és a társadalmi életben, valamint megőrizni kulturális önazonosságukat. A nemzeti kisebbségek szabadon használhatják anyanyelvüket a magán és közéletben, szóban és írásban a törvény adta határokon belül. A jogi megoldás EU-konform és annak érdekében született, hogy Ukrajna megfeleljen az Unióba való belépés feltételeinek.

Nos, annak lehet, hogy megfelelnek, de az Orbán-kormánynak nem. A harag nem szűnik. Miért is szűnne, hiszen a magyar kormány érdeke és értékrendje már régen nem az, ami egész Európáé. Legkevésbé az, hogy egységes kiállással demonstráljanak az Unió tagállamai Ukrajna honvédő háborúja mellett. Na most akkor itt megint belép két tényező Az egyik, hogy használ-e, használhat-e ez a „harcos kiállás a kisebbségi jogok mellett” egyáltalán a kárpátaljai magyar kisebbségnek? A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy az anyaország akkor tesz a legjobbat egy másik állam területén élő kisebbségének, ha jó kapcsolatokat ápol az említett országgal. A konfrontáció viszont csak tovább nehezíti a kisebbségben élők helyzetét. Vagyis Orbánék szándékai nem a magyar érdekeket, a kisebbség érdekeit szolgálják, hanem a széthúzást, a belső békétlenséget igyekszik szítani. Jegyezzük meg mindjárt: csekély sikerrel! Ugyanez a sunyi hátsó szándék motiválja Orbán – állítólagos – titkos álmát: Kárpát-alja visszacsatolását Magyarországhoz. Érdekes módon ebben a hagymázos területszerző delirálásában eddig az oroszok hallgatólagos támogatásra is számíthatott. Pontosabban nem volt az annyira hallgatólagos, mert volt egy stabil orosz „katonai szakértő”, bizonyos Igor Korotcsenko, aki mindenféle hamis állításokkal igyekezett táplálni Orbán álmait. Talán emlékeznek még a „Magyar Békekör” nevű gittegylet egy nemrégiben publikált boldog bejelentésére. Eszerint Korotcsenko (!) a minap azt ígérte meg, hogy azokat a kárpátaljai magyar katonákat, akik megadják magukat az oroszoknak, repülőgéppel Magyarországra szállítják és átadják őket Orbán Viktornak (!). A Telex aztán megállapította, és ezt a magyar külügy is megerősítette, hogy egy álhírrel, fake news-zal állunk szemben. Korotcsenkonak nem ez volt az egyetlen kecsegtető megnyilatkozása. Akit érdekel, utánanézhet. (A Google a mi barátunk.)

Most azonban úgy tűnik, baj van. Putyin beszédében elhangzott egy érdekes, eddig még nem hallott mondat. Putyin szerint „ma Ukrajnából anti-Oroszországot akarnak csinálni. Aki ismeri a történelmet, az tudja, hogy ennek a tervnek az eredete a 19. századig nyúlik vissza, akkor érlelte ki az Osztrák-Magyar Monarchia, Lengyelország, hogy történelmi területeinket elszakítsák tőlünk”. Ha ez igaz, márpedig a kijelentés elhangzott, akkor Orbánnak itt nemigen lesz keresnivalója. Putyin beszéde alapján ugyanis ezek szerint a Kárpátalja is történelmi orosz területnek minősül, amire az oroszok jogot formálnak. Vagyis Orbánból nem lesz hős nemzetgyarapító. Akármennyire is agitál az oroszok háborús-népirtó politikája mellett, most már biztos, hogy neki itt nem fognak lapot osztani. Putyin visszaküldte a pincsijét oda, ahol
a helye van: a sarokba. Végezetül emlékezzünk meg Orbán téves eszméinek egyik gyöngyszemről. A frakcióülésen így fogalmazott: „meg kell védeni Magyarország függetlenségét, ami azt jelenti, hogy meg kell védeni a békepárti (békekör-békepárt!) álláspontot a Biden-adminisztrációval és Brüsszellel szemben”. Putyin beszédével az Orbáni helyzetértékelést most tehát ki kell bővítenünk Oroszországgal is. Ámbár Magyarországot eddig sem fenyegette annyira egyetlen, Orbán által említett ellenség sem, mint Oroszország. Az orosz elnök ugyanis azt is mondta, hogy Oroszország „történelmi” földjeiért küzd Ukrajnában, ahol az orosz katonák hősiesen, bátran harcolnak. Csak nehogy eszébe jusson az is, hogy de hiszen jártak ők a történelem során Magyarországon is nemegyszer. 1848-ban, majd 1945-ben is, 1956- ban még rá is erősítettek a jelenlétükre. Még talán az is eszébe jut, hogy Orbán Viktor sokáig azzal dicsekedett, hogy ő zavarta ki innen az oroszokat 1989-ben. Akkor pedig nem szívesen lennék Orbán helyében.