Megfeneklett gondolák – Velence a kiszáradás szélén

Posted by

Ha gondolával andalogni szeretni a csatornákon – ideje indulni. Bár  csapadékhiány és az apály miatt egyelőre nem működtetik a vízitaxikat és a gondolákat sem. Szakértők szerint évek óta romlik a helyzet. Aggodalomra ad okot a hetek óta tartó száraz téli időjárás Olaszországban. Különösen súlyos a helyzet az ország híres városában, Velencében – adta hírül a  The Guardian  nyomán az index.hu portál. Velence elsődleges problémáit eddig az áradások okozták, most azonban épp az alacsony vízszint a gond. Ez ugyanis ellehetetleníti a gondolák, a vízitaxik és a mentőhajók közlekedését a csatornákon.

Szakértők szerint a jelenség fő oka a Pó, Olaszország leghosszabb folyója, amely az Alpoktól északnyugatra, az Adriai-tengerig folyik, és most 61 százalékkal kevesebb víz van benne, mint amennyi az évnek ebben az időszakában szokott. A probléma további okai az esőhiány, a telihold és a tengeráramlatok együttes hatása. Tavaly júliusban Olaszországban az elmúlt 70 év legsúlyosabb aszálya miatt szükségállapotot hirdettek a Pó folyó környéki területeken, amely régió az ország mezőgazdasági termelésének nagyjából egyharmadát adja.

Az északnyugati régiókban 500 milliméter vizet kell visszanyernünk, vagyis 50 napnyi esőre van szükségünk – mondta Massimiliano Pasqui éghajlatvédelmi szakértő, a CNR olasz tudományos kutatóintézet munkatársa.
A legfrissebb időjárás-előrejelzések azonban szerencsére jó hírt jeleznek, azt, hogy az Alpokban az elkövetkező napokban megérkezik a várva várt csapadék.

Turizmusonline
A Guardian képe