Joe Biden európai útja kiállás Ukrajna mellett

Posted by

Szent-Iványi István véleménye
>Millei Ilona Hirklikk
>Morális és szimbolikus jelentősége volt annak, hogy az amerikai elnök az orosz-ukrán háború kitörésének első évfordulója előtt elment Kijevbe, majd Varsóba is. Joe Biden ezzel megerősítette, hogy a megtámadott Ukrajna változatlanul számíthat országa, valamint a NATO segítségére. Ezt tartotta a hét elején zajlott diplomáciai „nagyüzem” legfontosabb üzenetének Szent-Iványi István külpolitikai szakértő.

Felmérhetetlen jelentősége van annak, hogy Joe Biden váratlan, és előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben – állapította meg az elemző. Kitért arra is, hogy ezt a gesztust szinte az egész világsajtó üdvözölte, a hazai kormánypropaganda azonban észrevehetően kevéssé lelkesedett a történtekért. Azt pedig Szent-Iványi István teljesen elképesztő és visszás feltételezésnek minősítette, amit egy moszkvai újság írt, miszerint az amerikai elnök utasításokat adott volna át Zelenszkijnek. Biden újabb európai útját két szempontból is nagyon fontosnak nevezte a külpolitikai szakértő. A háború kitörésének első évfordulóján az amerikai elnök világosan jelezte, hogy továbbra is töretlenül kiáll Ukrajna szabadságküzdelme és honvédő háborúja mellett. Ezzel szembe is szállt a jelenleg republikánus többségű amerikai képviselőházban elhangzott véleményekkel, miszerint mérsékelni kellene az Ukrajnának szánt támogatást, amelyet nem is lehet feltétel nélkülivé tenni. Miközben pedig az oroszok a harctéren erőteljes offenzívát
indítottak, minden korábbinál jelentősebbé vált az ígért nyugati fegyverszállítás. Igaz, ezek a fegyverek – rakétakilövő rendszerek, tankok, nehéz harckocsik – még nem érkeztek meg, ezért a megtámadott ország most nehéz helyzetben várja az orosz rohamokat.

A szakértő felidézte, hogy kedden két fontos beszéd is elhangzott. Előbb az orosz elnök értékelte a jelenlegi világpolitikai helyzetet, nem sokkal később pedig Joe Biden bizonyos értelemben reagált is rá. Nem véletlen, hogy sokan afféle „beszédpárbajt” emlegettek. Vlagyimir Putyin a Nyugatot okolta, amiért országa egy éve megtámadta Ukrajnát. Azt mondta, nem volt más választásuk, a Nyugat belekényszerítette őket ebbe. Azt is bejelentette, hogy országa felfüggeszti részvételét az új START-egyezményben. Szent-Iványi István emlékeztetett rá, hogy ez gyakorlatilag már meg is történt, hiszen az amerikai fegyverzetellenőröket nem engedték be az orosz bázisokra, tehát egyáltalán nem működött a megállapodás, csak eddig nem jelentették be. Most hivatalosan is megtették. Biden erre is világosan válaszolt. Szerinte Putyin elszámította magát, azt hitte, az agresszió nyomán Ukrajna hamarosan összeomlik, és nem marad egységes a Nyugat sem. Csakhogy a NATO tagállamok jobban összetartanak, mint korábban és továbbra is kisegítik Ukrajnát. Ígért újabb támogatást is.

Nem volt kevésbé jelentős az a találkozó, amelyet az amerikai elnök a közép- és kelet-európai NATO-tagországok államfőivel, az úgynevezett Bukaresti Kilencekkel folytatott szerdán. Biztonságpolitikai szempontból ugyanis ezek az országok a leginkább érintettek – magyarázta Szent-Iványi István –, hiszen ha Oroszországnak sikerült volna a terve és elfoglalja Ukrajnát, akkor ezek az államok közvetlen frontországgá, és veszélyeztetetté váltak volna. Mindegyikük alapvetően érdekelt tehát a moszkvai tervek meghiúsításában, beleértve Magyarországot is, noha a hivatalos álláspont nem tükrözi ezt. Felmerült, hogy a balti országok nagyobb amerikai segítségre tartottak volna igényt, de a szakértő erre úgy reagált, hogy egyelőre nagyon kevés az információ a találkozóról. Azt viszont lehet tudni, hogy Lengyelországban már nagyon megnövelték az amerikai jelenlétet, jelenleg tízezer amerikai katona állomásozik ott, modern fegyverekkel, például Patriot rakétákkal felszerelve. Ami azért is érthető, hiszen Lengyelország határai közel vannak a frontokhoz, Belarusszal is határos, és a Kalinyingrádi megyén keresztül Oroszországgal is.

Novák Katalin magyar államfő még a megbeszélés előtt nyilatkozatot adott ki arról, hogy szeretné elmondani Biden elnöknek is, Magyarország mennyire fontosnak tartaná a béketárgyalásokat és a tűzszünetet. A szakértő utalt rá, hogy ez az álláspont pontosan az, amiről Orbán Viktor is többször beszélt, legutóbb szombati évértékelőjén. Erre már több ország is reagált, többek között a szlovák külügyminiszter, aki úgy vélte, a magyar miniszterelnök lényegében ugyanazt mondja, amit Vlagyimir Putyin. Az biztos, hogy Novák Katalin nem azzal a céllal vett részt a varsói találkozón, hogy nagyobb amerikai jelenlétet kérjen Magyarország számára. Ugyanakkor olyan hírek is terjednek, hogy a fegyverszállítási tárgyalásokon titokban részt vesznek magyarok is. Állítólag Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is jelen volt egy olyan megbeszélésen, amelyen a fegyverszállításokról volt szó, noha hivatalosan Magyarország tartózkodik az ilyen eseményektől.
https://hirklikk.hu/kozelet/szent-ivanyi-istvan-joe-biden-europai-utja-kiallast-jelentett-
ukrajna-mellett/411739

Címkép: Biden és Zelenszkij