Minden másként van

Posted by

Korózs Lajos

>Van, aki elolvassa, van, aki kidobja. Én elolvastam, és elképedtem a nyilvánvaló hazugságokon és csúsztatásokon. Nézzük csak. Ha nagyító alá tesszük a miniszterelnök által elmondottakat, akkor azonnal három dolgot meg kell jegyeznünk.
1. Szó sincs emelt összegű nyugdíj kifizetéséről február hónapban. Mindenki azt az összeget kapja, amit januárban kapott. Vagyis volt emelés, amit decemberben jelentettek be és januárban a nyugdíjasok meg is kapták. Az tény, hogy a januárban esedékes nyugdíjak 15 százalékkal magasabbak voltak a decemberi nyugdíjnál. De ebben a hónapban? Ugyanannyi, mint januárban.
2. Azt is tudni kell, hogy a 13. havi juttatás nem nyugdíj. Azt sem járulékfizetéssel sem szolgálati idővel nem kell alátámasztani. Ráadásul nem is épül be a nyugdíjba. Ergo:
kapnak a nyugdíjasok egy havi nyugdíjat és egy, azzal azonos összegű juttatást februárban.
3. Ebbe a körbe (mármint juttatás) tartozik a nyugdíjprémium is.
Akkor nézzük a kormányfői „ígéretét” tételesen: „a nyugdíjak értékének megőrzése 2010 óta sikeres…idén januárban azért emelték 15 százalékkal az ellátást, hogy ebben az évben se legyen másként…. Sajnos ez bizony másként van. Már az sem igaz, hogy megőrzik a nyugdíjak vásárló értékét. Tessék figyelni! Megőrzik, de nem emelik. KSH éves inflációs adatai alapján a nyugdíjas fogyasztói kosár éves inflációja 15,2 százalék volt, a nyugdíjak pedig csak 14 százalékkal nőttek. Tehát a reálértékük 1,2 százalékkal még csökkent is.
Vagyis nem őrizték meg a vásárló értéket. Ez tény.
Ráadásul a szándékos alultervezés következtében az év folyamán többször is ki kellett igazítani a nyugdíjakat. Magyarul: a nyugdíjasok hónapokon keresztül hiteleztek a kormánynak úgy, hogy azt csak hónapok múlva kapták vissza. Ha demagóg akarnék lenni, a kormány azt mondja, hogy azért kell hónapokon keresztül éhezned, hogy majd novemberben egyszer jól tudj lakni! Ehhez képest Varga Mihály szerint becsületbeli ügy a nyugdíjasok támogatása (videót is mellékeltek).

Értem én. Azt viszont nem, hogy a nyugdíjprémium, amit a MSZP kormány vezetett be, miért szenved csorbát, ha már az előző évben nem tudták a nyugdíjak reálértékét megőrizni (1,2
százalék hibádzik). Történt pedig az, hogy a KSH publikálta a GDP éves eredményeit és abból kiderült: 4,6 százalékkal növekedett a gazdaság (5,2 százalék körül várták). Ebből adódik, hogy a hatályos törvények szerint nem 10 ezer forint/fő nyugdíjprémiumot kellett volna fizetni, hanem 22 000 forintot fejenként. Arról most ne beszéljünk, hogy ez még mindig a 14 évvel ezelőtti átlagnyugdíj szintjéhez van beállítva és eszük ágában sem volt azt javítani. És amellett sem kell elmenni, hogy megvolt rá a forrás (nagyjából tudták mennyivel nőtt a gazdaság), mert ez alapján tervezték meg a költségvetés kiadási oldalát. Nos. Nyugdíjprémiumra a költségvetésben 68,5 milliárd forintot állítottak be. Ezzel szemben kifizettek 23,5
milliárd forintot (ez a 10 ezer Ft/fő). A kettő közötti különbség mintegy 45 milliárd forint. Magyarul: minden egyes nyugdíjason spóroltak 12 000 forintot. Mondhatjuk, hogy nem olyan eget rengető nagy összeg, de valamelyest kompenzálta volna az elmaradt múlt évi mínuszt (-1,2százalék). Különösen annak fényében, hogy közel 350 ezer nyugdíjas nyomorog, hiszen a nyugdíjuk még a 100 ezer forintot sem éri el. És annak fényében, hogy a nyugdíjas infláció most már hónapok óta rendre magasabb, mint a lakosság egészére mért infláció. Januárban történetesen 27,4százalék volt.

Nem beszélve az élelmiszerek drágulásáról. Ezt igazolják vissza a Pulzus közvéleménykutató mérései, mely szerint a nyugdíjasok 70 százaléka az élelmiszerre, 20 százalék a rezsire fordítja az úgynevezett plusz juttatást. És ami a döbbenetes, hogy csak 4 százalékuk fordítja gyógyszerre és orvosra. Szabadidőre meg csak 2 százaléka.

(Forrás:
https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/02/varga-mihaly-a-kormany-becsuletbeli-ugynek-tekinti-a-nyugdijasok-tamogatasat-video
https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/elelmiszerar-emelkedes-nyugdijemeles-rezsidijak-inflacio-dragulas-nyugdijasok.767271.html)