Lincselés és diéta

Posted by

Gellért András

 >FRISS HÍR: „Kocsi után kötném és végighúznám az utcán” – Schobert Norbi megszólalt a 39 éves pedagógiai asszisztens ügyében Kemény véleményt fogalmazott meg a botránnyal kapcsolatban Schobert Norbi.” / NLC
Szegény Norbi. Meg Bazsi. Velük aztán kibabrált az élet. Rossz helyen vannak, rossz időben. A Norbi próbált persze ezt-azt, már volt rendőr, járőr talán, aztán fitness guru vagy valami ahhoz hasonló, ugrált és közben verejtékben úszva kiabált, most meg ráment a diétás kajára, de ugyanolyan boldogtalan, mint a Balázs gyerek, akinek okosságokat kellene mondania a rádióban, de nem megy neki, kínlódik is rendesen.
Régóta mondom, ezeknek a rokonszenves férfiaknak tisztességes munka járna, hozzájuk méltó pozíció, de ahhoz minimum ötszáz évvel korábban kellett volna születniük. Bele a középkorba. Az igen! Mintha egyenesen nekik találták volna fel a középkort! A királyi udvarok, de még a (Szent) Inkvizíció is tárt karokkal fogadta volna őket.
Ha az élet kegyes lenne, ismétlem, velük cseppet sem az, akkor ők ketten a legsötétebb középkorban élnének, ahol bátran, jogkövetkezmények és társadalmi felelősségvállalás nélkül nyilatkozhatnának bármit, például olyan megfellebbezhetetlen ítéleteket, hogy “kocsi után kötném, és végighúznám az utcán” vagy “beleállítanám a vasvillát a hátába”.
Ötszáz év. Vagy hatszáz. Visszafelé. Tényleg csak ennyi kellett volna. Meg egy-két erős ló a testhúzáshoz és széttépetéshez, speciális húsmarcangoló szerszámok, Júdás szék, eretnekvilla. Kérdem én, manapság hogyan kötne oda bárkit a kocsijához a Norbi? Ha nincs vonóhorog a terepjáróján, akkor hiába erőlködne. Balázs meg miként döfne hátba valakit, amikor vasvillája sincs? Dolgozik bennük a fene nagy indulat, de csak a szájuk jár.
Bezzeg ha a középkor gyermekei lennének, akkor nem csak az általuk pedofilnak vélt embereket küldhetnék a túlvilágra, hanem tetszés szerint bárkit. Látom őket , amint az inkvizíció egyenruhájában, sötét, durva posztó, olyan csuhaszerűség, a fejükön kámzsa, kezükben fáklya, mennek le a dohos, penészes, patkányokkal teli börtönlabirintusba, ahol dermesztően fagyos tekintettel néznek a soron következő áldozatra, majd közlik az ítéletet: HALÁL. Ott aztán kiteljesedhetne a tehetségük, ők találnák ki, miként is pusztuljon el az, akinek szerintük nincs helye a Földön. Norbi és Bazsi sugdolóznak, majd felvázolják a lehetséges kivégzési módokat.
Schobert Norbert és Sebestyén Balázs a 21. század emberei. Szegény flótások, nekik csak a bulvár jutott, meg a rádiós talkshow, amit persze olyanok is olvasnak, hallgatnak, isszák a Norbi- és Bazsi-félék szavait, akik egy ideig csak licitálgatnak, mondják ők is a hülyeségeket, majd egyszer csak elegük lesz az üres dumából. Kezükbe veszik a vasvillát és tüdőn döfnek.