Levelét megírta…

Posted by

Pársoros jegyzetek

Nagy Bandó András

>A szomszéd utcában lakik egy nyugdíjas, Péter, korombéli, nem sokkal jár előttem, néha összefutunk, helyesebben összegyalogolunk, témánk mindig akad, hol ő akad ki, hol én… Utolsó találkozásunk témája „a levél” várása volt. Ő is olvasott róla, én is, a Nyitrai Zsolttól származott hír földobott bennünket: Orbán Viktor miniszterelnök levélben keres meg minden magyar nyugdíjast, minket is, és tájékoztat bennünket arról, hogy februárban dupla nyugdíj érkezik. Örvendezünk, persze, de hogy erről mért a miniszterelnök tájékoztat minket, azt egyikünk se értette. Ha lenne a Nyugdíjfolyósítónak „szóvivője”, tájékoztathatna, de arra sincs szükségünk. Ha jön, megkapjuk, gyorsan el is költjük, van mire. Talán Orbán le akarja aratni a babért? Azt akarja közölni, hogy „a számok úgy alakultak”? Vagy, mint a pincében is ígérte, hogy küld még egy nyolcvanast? Azt mondja Péter, ő a nyugdíját nem Orbántól kapja, így aztán nem is ő emelte föl 15 százalékkal, és végképp nem érti, mért ő tájékoztatja arról, hogy 13. havi nyugdíjat is kapni fog.

Nyugtatgattam én, hogy végtére is a kormány dönti el, hogy mennyivel emelkedhet és mit kaphatunk pluszban, csak rázta a fejét. Oké, mondta, de ha már dönt, mert dönthet, mért nem mérlegel, és gondolkodik el azon, hogy mit takar a Nyitrai által közzé tett hírben az átlagnyugdíj, mely 2010-ben 97 ezer volt, most meg 208 ezer. Ugyanis 2010-ben ugyanúgy az átlagnyugdíj felét kapta, 47 ezret, most meg annyit sem, azaz 73 ezret. Ő ugyan nem tudja, kik és hányan mennyit kapnak, és eszébe sincs ellenük beszélni, kerülné a demagógiát, de
igencsak csalóka ez a 208 ezer forint. Aztán földobta, csak tépelődésként, hogy mi lenne, ha egyszer, tegyük föl épp most, amikor épp a kormány rossz döntései miatt égig ér az infláció, a jóval az átlagnyugdíj alatti „kisnyugdíjasok” kapnának valamiféle nyugdíjpótlékot, mondjuk, annyit, hogy ezekben a kritikus hónapokban az átlagnyugdíj közelébe jussanak. Hiába érveltem, hogy ez diszkriminatív lenne, ő csak mondta, szenvedéllyel, s azt mondogatta, hogy százezres nagyságrendű nyugdíjasok most dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen a magas nyugdíjukat kapják meg még egyszer, míg ő a duplázással is az átlagnyugdíj alatt marad. Emlékeztettem, mit mondott Nyitrai, jelesül, hogy 2010 óta 92 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak.

Igaz, mondta Péter, de este majd nekiül, és kiszámolja, hogy 2010 óta hány százalékkal ér kevesebbet a forintunk. Másnap fölhívott, s elmondta, hogy pontos értéket nem tud mondani, de arra a következtetésre jutott, hogy annál nagyobb értékben romlott a forint, mint amennyivel 2010 óta emelkedett a nyugdíja, magyarán: ő 11 éve él egyre kevesebb nyugdíjból. Van egy matektanár barátom és egy közgazdász is, legközelebb velük elemzem Péter eredményét, még mielőtt megjön a levél, hogy ha ők megnyugtatnak, felhőtlen örömmel olvashassam el Orbán levelét.