Fellini filmek egy héten át

Posted by

Federico Fellini. A név, amit azok is ismernek, akik talán soha nem jártak moziba. Mert Fellini a film világában maga csoda. Ő az álom, a groteszk humor, a költészet, a valóság keverékét tudta úgyvászonra vinni, mint előtte soha senki. Állítólag sok filmjét személyes élmények alapján írta, rendezte. S holnaptól ezekből a csodákból egy héten át Budapesten Fellini hét lesz, az Art+Cinemában. Az első film, amit vetítenek, az 1953-ban készült Országúton lesz. A 110 perces klasszikus egy egyszerű fiatal lányról szól, aki anyjától saját útjára az Anhony Quinn által alakított férfi kíséretében indul el. A forgatókönyvért Fellinit két írótársával Oscarra-jelölték és noha azt nem, az idegen nyelvű kategóriát megnyerte a 29. akadémiai díjátadón.

Másnap a La Dolce Vita, azaz Az édes élet következik. Az 1960-ban bemutatott epizodikusan felépített szatíra egy bulvárújságíró mindennapjaiba nyújt betekintést, miközben az elit lét árnyékában a boldogságát keresi. A fim hozta meg Fellini első rendezési jelölését az Oscaron, ám az alkotás 4 esélyéből csak a jelmezekkel nyert.

A sorban február 25-én a 8 és ½ következik 1963- ból. A 132 perces szürrealista dramedy korát meghazudtolva már próbálkozott némileg a meta szintű történetmeséléssel. A két Oscar-díjat
kiérdemlő moziban egy sikeres filmrendező a főhős, aki egy epikus sci-fit szeretne tető alá hozni, azonban ez nem olyan egyszerű, hisz éppen alkotói válsággal szenved. A filmhét közepén, február 26-án a fiatal Donald Sutherlandot lehet majd látni Casanova szerepében. Az olasz rendező 1976-ban adaptálta a híres nőcsábász életét, amiről két és félórában mesél. Ez a produkció se távozott üres kézzel az Oscarról, a jelmezért járó szobrot érdemelte ki, míg Fellini ezúttal a másik írói kategóriában kapott nominációt.

A nők városával február 27-én már a ’80-as évekbe ér a filmográfiai utazás. Az 1980-ban készült, 130 perces produkció története egy görög mitológiatanárról szól, aki azzal szembesül, hogy életében a nők már közel se olyanok, mint az ókori örök típusok. A fantasy elemekkel dúsított sztori így 43 év távlatából a mai nőkkel való összehasonlítás miatt is érdekes lehet. Eddig időrendben haladtunk, de a hónap utolsó napján, február 28-án ismét jobban visszaugrunk a filmtörténelemben. Akkor az 1957-es Cabiria éjszakái című 110 perces dráma kerül terítékre, melynek címszereplője egy szerelemre vágyó prosti. Mivel az Országúton évekkel később került Amerikába, Fellini sorban kétszer nyerte meg hazájának az Oscart.

Címkép: Fellini rendez