A gagaúzok oldalán

Posted by

George Lazar
>Putyin (és Orbán) destabilizája Moldovát. Az oroszok puccsot készítenek elő. A Harvardon végzett moldáv elnök, Maia Sandu azzal vádolja Moszkvát, hogy államcsínyt készít elő a legitim kormány megdöntésére. Szerinte Putyin orosz és fehérorosz állampolgárokon kívül szerbiai és montenegrói állampolgárokat is bevon, és most már úgy tűnik, hogy az Orbán-rezsim is aktívan beszállt Moldova destabilizálásába.

Zelenszkij ukrán elnök nemrég február 9-én, az Európai Tanács brüsszeli ülésén figyelmeztetett arra, hogy az ukrán hírszerzésnek hiteles információi vannak az orosz tervről, amely megteremti az ellenőrzést az ország felett. Moldova piciny déli tartománya Gagaúzia (mintegy 130 ezer fő) és annak “fővárosa” a 20 ezres Comrat. A gagaúz kisebbség lakja az un. Gagaúz Autonóm Területet a moldovai köztársaságban. Putyin a “szakadár” orosz-barát kisebbséget lázítja és ebben szövetségese a gagaúz “államfő”, Irina Vlah, aki ugyancsak közeli kapcsolatokat ápol Erdogan török elnökkel. Vlah nem ítéli el Putyin ukrán agresszióját, dőt, Sandut vádolja az orosz kapcsolatok szabotálásával.

Szili Katalin most váratlanul Moldovában bukkant fel, de nem a Putyin-ellenes Maia Sandu moldáv elnököt biztosította szolidaritásáról… nem erről volt szó. “Ma nemzetközi szimpózium keretében szólaltam fel a gagaúz államfő, Irina Vlah baskán asszony megtisztelő felkérésére gagaúz, moldovai közjogi méltóságok, valamint török, brit és további más nemzetek politikusai, nagykövetei, diplomatái, szakértői mellett Comratban, Gagaúzia fővárosában. Magyarországról Kalmár Ferenc miniszteri különmegbízott videóüzenetet küldött. Székelyföldről, Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő pedig személyes felszólalást tett a nemzetközi eseményen.” Szili hangsúlyozta “a nemzeti kisebbségvédelem fontosságát a béke és biztonság megteremtése és fenntartása érdekében”. Magyarul, támogatja Putyin manővereit Moldovában és kiáll az orosz- barát, szakadár gagaúz vezetés mellett.

A nemzetközi helyzet fokozódik… a “békepárti” Orbánék most már aktívan részt vesznek Moldova “fellazításában” és a ott a putyinista államcsíny előkészítésében. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a budapesti vezetés elveszítette a józan eszét.

Címkép: Gagaúz reklám