A no win alternatíva

Posted by

Iványi György

> Hogy föl ne vàgjak… 22 tavasza, az első sokk òta ismètelgetem, hogy Putyin nem nemes vagy nemtelen nemzeti cèlokèrt, Oroszorszàg nagysàgának helyreàllìtàsàèrt, a kapitalista/liberàlis/istentelen (stb) Nyugat fenyegetèseinek elhàrìtàsàèrt hàborùzik. Hanem mert nincs màs vàlasztàsa. Mert addig van hatalmon ameddig ez a háborù tart, ès hogy elveszìtse (a hatalmat màrmint), azt nem engedheti meg magànak. Vèrbe ès tűzbe borult Ukrajna, oroszok ès ukrànok tìzezrei halnak, hogy Putyin ès maffiájának hatalma mèg nèhàny szaros hònappal, egy-kèt èvvel meghosszabbodjék.

Amit most elmond Bill Browder is, Oroszorszàg talàn legjobb ismerője, aki – a legnagyobb Oroszorszàgban működő portfòliòalap befektetèsi tanácsadòjànak tulajdonosaként – a pènzèt is odatette a szavai mellé. “Putyin folyamatosan hazudik. Ködösìtès minden pròfèciàja a NATO bővítésèről ès az Oroszorszàgot fenyegető màs hatalmas veszélyekről. Ez a háború nem ezekről a dolgokról szól, hanem egy ijedt kisemberről, aki túl sok pénzt lopott, és retteg attól, hogy szembenézzen a következményekkel. Azt akarja, arra van szüksége, hogy mindenáron hatalmon maradjon. Oroszország Ukrajnával folytatott háborújának célja semmi màs, mint a háború maga.”

„Ha Putyin győz Ukrajnában az no-win alternatìva, két elfogadhatatlan lehetőség előtt állunk. Valódi katonai konfrontáció a nukleáris Oroszországgal, vagy pedig szánalmas megbékélés, miközben Putyin egyre több országot zabál fel. Ezt a forgatókönyvet el kell kerülnünk. Ukrajnának győznie kell. Jelenleg az ukránok harcolják èrtünk a Nyugat harcát. Akár tetszik, akár nem, ők a lándzsa hegye, amihez minden segítséget meg kell adnunk. Eleget adtunk, hogy ne veszítsenek. De nem adtunk eleget ahhoz, hogy győzzenek.”