A Nyugat kezdte a háborút – mondta Putyin

Posted by
Euronews
>Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati fegyverzetcsökkentési megállapodásban – közölte az orosz elnök. Az orosz parlament két házához intézett üzenetében Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy a Nyugat le akar számolni Oroszországgal. Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött orosz-amerikai Új START megállapodásban – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök kedden Moszkvában az orosz parlament két házához intézett üzenetében. Mielőtt visszatérnének a START-szerződésről folytatott tárgyalásokhoz, tisztázni kell, hogyan mi módon veendő figyelembe Franciaország és Nagy-Britannia nukleáris arzenálja – közölte Putyin.Az orosz elnök azt is elmondta: információja van róla, hogy az Egyesült Államok nukleáris fegyver valós tesztelésére készül. Közölte, hogy az orosz védelmi minisztériumnak és a Roszatomnak készen kell állniuk a nukleáris fegyvertesztre, ha ezt az amerikai fél elsőként megteszi. Putyin, aki a háború elindítása óta először tartott évértékelőt, az orosz parlament két házához intézett üzenetében azt hangoztatta, hogy a nyugati elitek nem rejtik véka alá: céljuk az, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra, és véglegesen leszámoljanak vele. A Nyugat globális szembenállássá akarja alakítani az ukrajnai helyi konfliktust – jelentette ki.

“Ők azok, akik elkezdték a háborút. És mi erőt alkalmazunk, hogy befejezzük” – mondta. Azt állította, hogy a Nyugat arra készül, hogy Ukrajnából fegyverekkel telipakolt katonai bázist csináljon, hogy megtámadhassa Oroszországot, Moszkvának ezért előbb kell cselekedni. . Ezzel tulajdonképp ugyanazt mondta, mint egy éve, amikor megindította a háborút, hogy „kénytelen erőszakot alkalmazni Ukrajna ellen”.
„Nem hagytak nekünk más lehetőséget Oroszország és népünk védelmére” – mondta. „Ilyen körülmények között bátor és azonnali lépéseket kell tennünk. A donbászi népköztársaságok (amelyeket csak Oroszország, Szíria és Észak-Korea ismer el) segítséget kértek Oroszországtól” – tette hozzá.
Az orosz elnök megismételte azt a mindeddig megalapozatlan állítást is, mely szerint Ukrajna azt szorgalmazza, hogy nukleáris fegyverekkel lássák el, és a megszállást megelőző védelmi akciónak állította be. Hozzátette: minél nagyobb lesz az Ukrajnának szállított fegyverek hatótávolsága, annál messzebbre fogja Oroszország eltolni a határaitól a fenyegetést.  Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a hadsereg és a hadiflotta fejlesztésének alapjául az Ukrajnai “különleges hadműveletben” megszerzett tapasztalatok szolgáljanak. Ebben, mint mondta, a legkorszerűbb technológiákra fognak támaszkodni. Elmondta, hogy az orosz nukleáris erőknél 91 százalékos a korszerű technika aránya.

Putyin szólt azokról az aggályokról is, amelyek a sorkatonákkal való bánásmóddal kapcsolatosak. Az elmúlt évben több beszámoló is napvilágot látott, amelyekben elítélték az orosz katonák kiképzési körülményeit és a megfelelő felszerelés hiányát, az elhunytak után járó kárpótlást pedig gyakran nem tartották megfelelőnek. “Mindannyian megértjük, megértem, hogy milyen elviselhetetlenül nehéz most az elesett katonák feleségeinek, fiainak, lányainak, szüleiknek, akik a haza méltó védelmezőit nevelték” – fogalmazott Putyin.

Címkép: Vlagyimir Putyin / Pavel Bednyakov/Szputnyik