Történt már hasonló

Posted by

Zolcer János

>Mai hír: „Értesítettük az oroszokat, hogy Biden elnök Kijevbe utazik. Ezt néhány órával az indulása előtt tettük meg, hogy elkerüljük a konfliktust” − mondta újságíróknak Jake Sullivan, az USA elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója.” Biztonsági garanciákat kapott kijevi látogatása előtt Joe Biden amerikai elnök – közölte az MTI beszámolója szerint Dmitrij Medvegyev, orosz kormányfő, a biztonsági tanács elnökhelyettese hétfőn Telegram-csatornáján. – Biden, miután előzetesen biztonsági garanciákat kapott, elutazott Kijevbe.  Medvegyev azt nem részletezte, hogy pontosan ki adta ezeket a garanciákat Bidennek. 

Erről a következő történet jut eszembe.
Izraelben forgatunk Simon Pereszről. A riporter Mihail Gorbacsov. Reggel indulnánk Peresz egykori kibucába – helikopterrel. Előző este Gorbacsov nézi a helyi híreket, amely tele van háborús tudósítással. Érthető módon kicsit megijed, arra kér, menjünk inkább autóval, mert a repülés veszélyes lehet. Autóval nem lehet, túl messzi van, nincs annyi időnk. Már-már úgy tűnik, meghiúsul a forgatás a kibucban. Szólok Perszenek: baj van, Gorbi nem mer repülni! Rövid tanakodás után Peresz előveszi telefonját, távolabb lép, röviden telefonál, majd örömmel jön vissza:
– Mond meg Gorbacsovnak, holnap nyugodtan repülhetünk, holnap béke lesz.
Szájtátva néztem rá:
– Kivel beszéltél?
– Felhívtam Arafatot, ecseteltem a helyzetet, kértem, hogy másnap ne lőjenek. Megígérte!
Az ígéret teljesült. Másnap béke volt a Szentföldön.
Ilyet is tud két ellenséges politikus!
Sok hasonló kulisszatitok a https://gorbititkai.hu/ c. könyvemben, amelynek harmadik, 100 oldallal kibővített új kiadása, holnap jelenik meg. A könyv nem kerül kereskedelmi forgalomba. Megrendelhető a weboldalon és tőlem.