Összesimogatjuk egymást

Posted by

Fábián András
>Gyurcsány Ferenc írta le ezeket a szavakat, aki a napokban két Facebook posztjában is kiállt párttársai és a Demokratikus Koalíció Pártjának egysége mellett. Bár nevet egyik esetben sem említett, de számomra úgy tűnik, hogy megszólalásait mindkét esetben Ráczné Földi Judit személye inspirálta. Mint ismeretes, az üzletasszonyt jelölték a nemrégiben elhunyt Kordás László parlamenti képviselői helyére, és emiatt nyomban kitört a parasztgyalázat. A hölgyről az a hír járta/járja, hogy üzletrésze van bizonyos offshore vállalatokban.

Az most egy dolog, hogy hány Fidesz-politikusnak van üzletrésze a világ számtalan pontján eldugott számtalan offshore cégben, beleértve a legfelsőbb személyhez legközelebb álló személyeket is. Ám ezekről a kevésnél is ritkábban esik szó. Ne essünk azonban abba a hibába, hogy ha egy bűnt sokan elkövetnek, akkor az már nem is bűn. Ha nekik szabad, nekem is szabad. A törvény nem így működik. Akit elkapnak (márpedig a politikában rendszerint a politikai ellenfeleket kapják el), annak a törvény előtt felelnie kell. Az is egy jó kérdés, hogy ha Magyarországon a magyar törvényszék nem független a politikától, akkor a politikai ellenfelek vajon számíthatnak-e kíméletre (értsd igazságos (!) ítéletre). Merthogy jelenleg éppen ezen megy a huzavona az Európai Unió és a magyar kormány között, amely ezt a bírói függetlenséget igyekszik nem éppen sikertelenül felszámolni.

Közismert, hogy Polt Péterrel az ügyészit már évekkel ezelőtt felszámolta, és ezzel együtt a rendőrség politikai függetlenségének is véget vetett. Gyorsan hozzáteszem, hogy nekem ebben a most zajló monstre hivatali vesztegetési ügyben (Schadl-Völner ügy) is komoly aggályaim vannak. A rendőrség és az ügyészség már ékesen bizonyította, hogy nem óhajtotta végigvinni az ügy minden szálát (Tóni, Barbi és Ádám személyét máig (látszólagos) homály fedi!). Nem is óhajt minden bizonyítékot a bíróság orrára kötni (Ádámnak leszállított egy autót Schadl sofőrje). A bírónőről természetesen csak a legjobbakat feltételezzük.

Éppúgy, mint arról a bíróról, aki a Ráczné kontra Válasz online perben jogerősen ítéletet hozott. Azt viszont – mint kiderült- nem mondta, hogy jogos Ráczné “offshore lovaggá” avatása. Ezt már a Momentum tette hozzá az ítélet kommentálásakor. “A DK-s Ráczné Földi Judit sosem volt off-shore cég tulajdonosa, aláírási joga volt egy cégben, és erről a jogáról is azonnal lemondott, ahogy elindult az ellenzéki pártok előválasztásán. Ráczné közös listán szerepelt a Momentum összes mai képviselőjével, akkor nem emeltek ellene kifogást.” (Ellenszél, 2023. február 16.)

Megemlíteném viszont itt, hogy a független magyar bíróság azt már kétszer is kimondta, hogy Mészáros Lőrinc nevezhető Orbán Viktor strómanjának. Természetesen én nem akarok a bíró szerepében tetszelegni sem ebben, sem más ügyben, de az előzmények és az utózöngék egyaránt arra utalnak, hogy ebben az esetben egy politikai leszámolással állhatunk itt szemben. Közismert ugyanis, vagy legalábbis sokak által ismert tény, hogy Ráczné Földi Judit és Varjú László állt az élére annak az oknyomozó vizsgálódásnak, amely fel akarta tárni, hogy mire költötte a Felcsúti Labdarúgó Akadémia azokat a tízmilliárdokat, amelyek TAO-pénzként befolytak az intézmény számlájára. Ez máig nem sikerült, holott a két politikus együtt zörgette az Akadémia kapuját, hogy aztán mindenféle értelmezhetetlen papírral szúrják ki a szemüket.

Minden esetre a nagy kutakodást követően, 2021-ben a Válasz online előrukkolt ezzel az offshore üggyel. Varjút már korábban elkezdték vegzálni a 2018-as MTVA-székházban történtek miatt. 2023 januárjában ő is megkapta az elsőfokú ítéletét. Felteszem nem véletlen ennek a két ügynek és elkövetőnek az egybeesése. A célja viszont egyértelmű: lejáratni, megfélemlíteni és meghurcolni azokat, akik olyan dolgokba ütik az orrukat, amihez – a legfelsőbb hely véleménye szerint – semmi közük. Gondolom a legfelsőbb helynek nem tetszik, hogy a korona egyik gyöngyszeme (és pénzforrása) körül a legfelsőbb hely szerint arra illetéktelenek kapirgálnak. Akik látszólag a kritika hangján megszólaltak ebben az ügyben, azokat minden bizonnyal az a hátsó szándék motiválta, hogy hátha ők is tudnak valamit profitálni ebből az egészből. Ezért érezhette a DK elnöke szükségét annak, hogy megszólaljon.

Így fogalmaz: “Amikor gondban vagyunk, és van, hogy gondban vagyunk, akkor egy kérdést teszek fel: becsületes vagy sem? És ha arra jutunk, hogy becsületes, akkor a pokolra is elmegyünk érte. Elmegyünk. Az ördöggel szemben is. Nem tudtak bennünket megtörni soha. Se ellenfeleink, se riválisaink. Egy dolog szent: a Haza. Van, aki ezt nem érti. Akik nem látják, hogy hol a horizont, akik csak beszélnek, de nem gondolnak, akik csak akarnak, de nem tudnak, azokkal kevés dolgunk van.” Eléggé patetikusnak tűnik a megfogalmazás, az azonban egyértelmű és világos, hogy miről szól. A DK nem hagyja, hogy az állampárti (vagy épp az állampárt által motivált Momentumos) manipulációk megtörjék az egységét és a tagság egymásba vetett bizalmát. Ezzel legfeljebb Július Caesar (és nem Kósáné Kovács Magda!) szavai állíthatóak szembe (az eredeti forrást Zöldi László nyomozta ki nekünk): “Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani!”

Ezek szerint mindenkinek igaza van? – kérdezhetjük némi beletörődéssel. Mennyivel megnyugtatóbb lenne, ha azt mondhatnánk, hogy Magyarországnak olyan független ügyészsége és bírósága van, amelynek ítéletében minden körülmények között meg lehetne bízni. Sajnos azonban már régen nem ez a helyzet. Így aztán legfeljebb a saját ítéletünkben, vagy előítéleteinkben bízhatunk vagy kételkedhetünk.
Végezetül álljon itt a Demokratikus Koalíció közleménye:

“A Nemzeti Választási Bizottság ma közel egyhangúlag, 13 IGEN szavazattal és 1 NEM szavazattal fogadta el, hogy Ráczné Földi Judit felvehesse a mandátumát. Az NVB határozatára a választott tagok mellett igennel szavazott például a DK, az LMP, a Jobbik, és a Párbeszéd NVB-delegáltja is az ülésen, amelyen kizárólag a momentumos delegált szavazott nemmel. Ezzel meghiúsult a Momentum kísérlete, amely során egy korábban megadott meghatalmazás visszavonásával akarták jogilag megakadályozni, hogy a DK élhessen a pártot megillető jelölési jogával. Az eset példa nélküli, hiszen eddig minden ellenzéki párt betartotta a közös lista állításakor kötött közös ellenzéki megállapodást, amelyet a Momentum most egyoldalúan megszegett azzal, hogy nem tartotta be korábbi adott szavát és megállapodásban foglalt kötelezettségét.”