Requiem az ukrajnai civil áldozatok emlékére

Posted by

Xénia

>Az ukrajnai háború kitörésének egyéves évfordulóján, február 23-án a civil áldozatokra emlékező koncertet ad a Szent Efrém Férfikar a budapesti Zeneakadémián. A hangversenyen többek között felhangzik a kárpátaljai születésű kórustag, Papp Viktor erre az alkalomra írt kompozíciója, az Ukrán Requiem.

A koncerten először a görögkatolikus halotti megemlékező szertartás, a Panachida két részlete hangzik fel: A megdicsőült igazak lelkeivel…, majd a Boldog nyugalmat (Vicsnaja pamjaty) kezdetű ének Bubnó Tamás harmonizálásban. Ezek a görögkatolikus egyházi gyakorlatban elterjedt terceléses éneklésmódban lesznek hallhatók. Az utóbbi művet Hildur Guðnadóttir izlandi zeneszerző is feldolgozta a Csernobil című nagy sikerű tévésorozathoz. A dal fájdalmas párhuzamba állítja az atomkatasztrófa és a jelenleg is zajló háború tragédiáját.

Papp Viktor Ukrán Requiemje ukrán és latin nyelven írt kompozíció, tisztelgés a civil áldozatok előtt, az elhunytak rokonai előtt és mindazon ukrán állampolgárok előtt, akik rendkívüli fizikai és szellemi erővel viszik a vállukon az ország működését. Végül pedig tiszteletadás az ukrán kultúra előtt is. A háborúban a megtámadott nemzet kultúrája az egyik legelső célpont, melyet a megszállók megpróbálnak ellehetetleníteni.

A koncert második felében felcsendülő Requiem Liszt Ferenc egyik ritkán hallható egyházi kórusműve. Liszt 56-57 évesen, fiának, kisebbik lányának és édesanyjának elvesztése után komponálta meg gyászmiséjét, amelyről így ír: „Férfihangokra írott Requiememben megpróbáltam a halál szelíd, megváltó hangulatát kifejezni. Ez még a Dies irae-ben is megmutatkozik…”.

Liszt műve mindemellett hihetetlen drámaiságot és erőt is sugároz, amelyet a legmagasabb szintű kamarazenei összhangzásokkal, néhány helyen a kétkórusosság finom beemelésével valósít meg. Időnként zenei szerepcsere zajlik a műben: az orgona lesz a szólista, a kórus kíséri.

A nyolc férfihangú Szent Efrém Férfikar különleges, kamarazenei megközelítésben szólaltja meg az eredetileg négy szólistára és nagy kórusra írt kivételes művet, melyet méltán nevezhetünk a legszebb magyar rekviemnek. Az előadásában közreműködik Horváth Márton Levente Erkel-díjas zeneszerző-orgonaművész, Tóth Benedek üstdobon, Komlóssy Gábor és Végh Tamás trombitán, Boldizsár Zsolt és Király Boldizsár harsonán. A koncertet rögzíti a közmédia. (A felvétel 2023. március 20-án lesz majd látható az MTVA M5 csatornáján.)

A Szent Efrém Férfikar 50 Magyarországon élő ukrán menekült számára jegyet biztosít a koncertre.

Ukrán Rekviem
Zeneakadémia
2023. február 23., 19:30

%d bloggers like this: