Ezt mondta Orbán valójában – de semmi új

Posted by

„Mint bizonyára tudják, közel két hete pusztító erejű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, a halottak száma 44 ezer felett van, sajnos ez még nem a vége, a baj hirtelen jön, nem szól előre, nem kopogtat, egyszer csak ránk töri az ajtót” – kezdte beszédét Orbán Viktor. A kormányfő szerint minden jól alakult, átvágták magukat a szocialista kormányok által itt hagyott törmelékeken, a vadkeleti szocializmus romjain, túljutottak a munkanélküliségen, a zsugorodó gazdaságon, elővarázsoltak egy nemzeti keresztény alkotmányt és Brüsszelt megvető bátorsággal újjászervezték a magyar államot.

De a világ megbokrosodott. Az európai életben végbemenő változások “nyomás alá helyezik az egész magyar életet, és újszerű kérdéseket szegeznek a mellkasunknak”. A 2023-as év sikere szerinte azon múlik, hogy ezek felvillanyozzák vagy lelombozzák őket. Orbán Viktor arra számít, hogy a háború több évig is eltarthat, a kitörése óta minden megváltozott a politikában és a gazdaságban. A miniszterelnök kijelentette: A rendszerváltás óta 2022 volt a legnehezebb év.
A háború villanó fényében újra meg kellett vizsgálni az összes nagy célt, amelyet 2010-ben maguk elé kitűztek, ennek a munkának lassan a végére értek, úgy látja, hogy a célokról nem kell lemondani, csak az eszközökön kell változtatni.

Leszögezte, hogy marad a külpolitika, barátokat és nem ellenségeket akarnak szerezni, azt akarják, hogy mindenki érdekelt legyen a magyarok sikerében, „blokkosodás helyett összekapcsolódás”, és marad a nemzetegyesítés is, a külhoni magyarok számíthatnak rájuk, „hiszen egy vérből valók vagyunk”. Marad a családpolitika, a munkaalapú gazdaság, a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és a rezsivédelem. Folytatják az egyetemek és a gazdaság összekapcsolását. A bankszektort az energiaszektort a médiaipart magyar kézben tudják tartani, sőt, a távközlési és infokommunikációs területet is visszamagyarosítják, „és itt nem állunk meg, már lobog a szélben a szélzsák”. Soha nem látott fejlesztéseket indítanak be, annyi pénzt biztosítanak, amennyit nem látott a vidék még a monarchia idején se.

Ha 2022 volt a legnehezebb, akkor 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta, a migráció mellett két új ellenség van: a háború és az infláció. ” Szívünk szerint véget vetnénk a háborúnak, de ez nem a mi súlycsoportunk, ezért ha békés életet akarunk, a háborúból ki kell maradni.” Az ukrán menekülteket be kell engednünk, és jól tettük, hogy hazánk történelme legnagyobb humanitárius segítségét nyújtja. De látjuk, nem a jó és a gonosz seregei, hanem két szláv ország csapatai vívnak egyelőre korlátozott háborút. A kormányfő kijelentette: elismerjük Ukrajna jogát az önvédelemre, de nem lenne helyes, ha Magyarország érdekei elé helyeznénk Ukrajna érdekét. A magyar felfogás csak Európában kivétel, a világban általános. Fenntartjuk gazdasági kapcsolatainkat Oroszországgal, sőt, ezt tanácsoljuk az egész nyugati világnak, mert kapcsolatok nélkül nem lesz sem tűzszünet sem béketárgyalás” – jelentette ki Orbán Viktor.
Orbán Viktor szerint szembe kell nézni azzal, hogy a háború egyre vadabb és kegyetlenebb lesz. Ezért az országgal szemben egyre durvább és kíméletlenebb lesz a hangulat: provokációk, fenyegetések és zsarolások lesznek. Nem ígéri, hogy könnyű lesz, de azt igen, hogy állni fogják a sarat. Régen túl vagyunk már a diplomáciai nyomásgyakorlás korán, amikor még Hillary Clinton egy jó barátot, (Mark André) Goodfriend-et küldött ide, de jól manővereztünk, és Trump képében megérkeztek a baráti felmentő csapatok, nem ide, hanem Washingtonban. A Biden-kormányzat most egy „présembert” küldött, Pressmant (David Pressman amerikai nagykövetet – szerk.), hogy préselje bele a magyarokat háborúba, egy csatlakozó nyilatkozatot préseljen ki. Orbán szerint a humor áthelyezheti az embert a nehéz időkön, csak ne küldjenek egy Puccsini embert. Elmondta azt is, hogy „republikánus barátaink” duzzadó izommal készülnek visszatérni. A kormányfő várja, hogy a közvélemény egyre inkább békepárti lesz, és új kormányok jöhetnek. Nem lesz sétagalopp, de a simább utak a háborúba vezetnek.

2022 olyan év volt, amely kettétörhette volna a gazdaság gerincét, a hivatásos károgók erre is számítottak, és már javában temették a kormányt. Februárban azonban minden eddiginél nagyobb a foglalkoztatottság, rekordnagyságú a devizatartalék, a forint is megnyugodott. 2022-ben 3 rekordot döntött meg a gazdaság: soha ennyien nem dolgoztak még, soha ennyi kivitel nem volt az országból, soha ennyi befektetés nem volt. Ezért vagyunk még mindig talpon a magas árak ellenére. Orbán Viktor szerint az infláció olyan mint a tigris és csak egy töltényed van, ha nem találod el, felfal minket. Mi eltaláljuk, jelentette ki. Egy számjegyűre gyalulják az inflációt. A helyzet komoly, de nem reménytelen, sőt, reménykeltő. Mindenkinek megköszönte, aki részt vett a konzultációban. Magyarország a béke és biztonság szigete marad, letörik az inflációt.

Címkép: Index/Papajcsik Péter