A diák: felnőtt-testű gyerek, de nem felnőtt!

Posted by

Antoni Rita

>A kormánypárti civil szervezetek sorra állnak elő további LMBTQ-ellenes törvényjavaslatokkal „a gyerekek védelmében”. Lesz itt még Lex Bite, de ha lesz, akkor rossz irányba fog célozni. Ez nem homoszexuális kérdés, hanem felnőtt-gyerek kérdés, és ennek megfelelő intézkedést kell hozni. Pl. egyrészt (ahogy korábbi posztomban részletesebben kifejtettem) átgondolni a 14 éves kori beleegyezési korhatárt. Másrészt: már a tanárképzés alatt, valamint az intézményi szabályzatban, illetve szóban is az új alkalmazottak felvételekor tudatosítani, hogy a diák, ha érettnek is látszik, felnőtt-testű gyerek, és az iskola dolgozói számára nem lehet a „dating pool” része, azaz nem potenciális partner.

A mostani ügyből országos botrány lett, miközben sokkal gyakoribb, hogy a férfi tanár fiatal lánnyal él vissza – itt ismét csak a valós eseményeken alapuló Ráolvasás című színdarabra utalnék példaként. Erről sajnos az utóbbi évekig nem beszéltünk, sőt az intézmények is hallgatólagosan tűrték, és csak a #metoo után, az áldozatok kiállásával vált napjaink diskurzusának részévé. A morális pánik viszont még most is elmarad. Ilyenkor senki sem követeli az elkövető fejét, és végképp senki nem sürget rendszerszintű változásokat – ami nagy baj. Az ilyen esetek csak lábjegyzetek szoktak lenni a hírekben, és nem lesz belőlük a mostanihoz hasonló országos botrány – holott attól, hogy az adott eset a heteronormativitás keretein belül marad, még nem lesz rendben.

Ennek fényében úgy gondolom, hogy ha a mostani botrány után új intézkedés születik, annak a heteroszexuális ragadozók megfékezésére és a diáklányok védelmére is ki kell térnie.

%d bloggers like this: