Orosz és indiai tapasztalatok

Posted by

Feledy Botond

>A BBC két irodájába adóellenőrök szálltak ki, a mobilokat is elkobozták, a munka ellehetlenült. A BBC korábban egy kétrészes sorozatot készített a miniszterelnökről, aki ugyan elérte, hogy az országban azt hivatalosan ne adhassák le, de így csak édesebbé vált a tiltott gyümölcs. Fiatalok szerveznek titkos vetítéseket, hogy megismerhessék a kormányfő 2002 körül elkövetett ősbűnét.

Indiáról van szó, ahol Narendra Modi 2014 óta tartó kormányzása alatt az ország a 150. helyre esett vissza a Wolrd Press Freedom Indexen, ahol az Oxfam-ot és sok más civil szervezetet adóellenőrzések, bankszámlák befagyasztása szorított ki a közéletből, vagy egyenesen üldözött el az országból. Modit a hindu nacionalizmus és a kormányzati korrupció párosa tartja hatalmon 8 éve.
A BBC-t azzal vádolják, hogy még a gudzsarati kormányzósága idején bekövetkezett muszlim mészárlás kapcsán bűnösnek tüntetik fel Modit: 2002-ben több mint ezer embert mészároltak le a hindu nacionalisták a helyi karhatalom félrenézése mellett. Modit ugyan tíz évvel később hivatalosan nem tudta elítélni a helyi igazságszolgáltatás, de azért az USA sokáig kitiltotta területéről.
Itt ér össze az orosz és az indiai hatalom útja, mégha máshol is tartanak rajta. Régebben úgy szólt a vonatkozó mondás, hogy ami könyvégetéssel kezdődik, az emberégetéssel végződik. Most úgy mondhatnánk, hogy ami a civilek vegzálásával kezdődik, az autoriter módon végződik. Ami szomorúan egybeköti az orosz és az indiai tapasztalatokat, az éppen ez: ki figyelt fel annak idején a Moszkvából kiszoruló civilekre? A gyanús adóvizsgálatokra? Magnyickij – egy orosz korrupcióellenes jogász aktivista – halála az orosz börtönben ugyan keltett hullámokat, de a rendszer megállításához nem vezetett. Félő, hogy India is olyan útra lépett, atomhatalomként, amely még sok fejtörést fog okozni nekünk itt, Európában is.

Címkép: A BBC rácsok mögül fényképez