Ja, vagy úgy!

Posted by

>Idén év végével a gyakorlatban is megszűnik a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény az Egyesült Államok és Magyarország között, ami fontos negatív következményekkel jár a két ország közötti tranzakciókban – adta ki a figyelmeztetést a NAV. Mindez például azt jelenti, hogy komoly plusz adóteherrel szembesülnek majd azok a magyar pénzügyi befektetők, akik az amerikai részvénytőzsdéken kereskednek, így lényegében ki is záródhatnak az amerikai piacokról. Emellett a cégek adózása terén jelentős hátrányok jöhetnek az amerikai-magyar relációban. A Portfolio megbízható és friss információi szerint ugyanis a magyar kormány eddig semmilyen hivatalos tárgyalást nem kezdeményezett az Egyesült Államokkal azért, hogy a megszűnőben lévő egyezménynek például a magánszemélyekre vonatkozó ágát megmentse, illetve egy új keretrendszerről állapodjon meg, ami a lejáró egyezmény helyébe lépne jövő év elejétől.

Ez a hír nyilvánvalóan keveseket érint, a felső emeleteken okozhat csupán zúgolódást, hogy miért nem törekszik megegyezésre a kormányzat, ha ez még a saját elitjének is kárt okoz. Régóta tapasztalható, hogy kevés olyan rendelet, terv születik, amiből egy idő után ne sejlene fel, hogy a kormányzati munka egyik fontos eleme sajátjaik ilyen-olyan támogatása. Ilyenkor homlokára csap az ember, „Ja, vagy úgy!” Ezen a rosszmájúsággal kikövezett úton tovább haladva pofon egyszerű a megoldás sürgetésének hiánya. A NER minden szintjén óvatosak ott parkoltatott tőkéjükkel, sőt, az orosz oligarchák vagyonának zárlata abszolút elővigyázatosságra inti mindegyiküket. Pénzeik, befektetéseik a szélrózsa minden irányába elindultak.

A Portfolio másik hírét olvasva azonban látszik, hogy azért nem csak ők vannak így ezzel. A koronavírus óta változóban a vagyonáramlás iránya. Míg korábban egyértelműen az Egyesült Államok volt a top desztináció ebben a körben, most már más felé veszik az irányt a milliomosok. A Henley & Partners által 2022-ig rendelkezésre álló adatai szerint 2014-ben még az Egyesült Államokban volt a legmagasabb az egymillió dolláros vagy annál nagyobb vagyonnal rendelkező személyek beáramlása. Tavaly azonban a hatodik helyre esett vissza, az Egyesült Arab Emírségek, Ausztrália, Szingapúr, Kanada és Svájc mögé. A legtöbb vagyonos ember Oroszországból, Kínából és Indiából ment el tavaly.

A Kajmán-szigetekről, Panamáról nincs hír. (T.E.)