„Hány hülye van még?” – kérdezte a magyar uniós biztos az Európai Parlamentben

Posted by

 

>Várhelyi Olivérnek, az Európai Parlament szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős bizotosának  bekapcsolva maradt a mikrofonja – és elszólta magát. A magyar biztosnak nem felhőtlen a viszonya az EP-vel. Egy állásfoglalás nemrég megállapította, hogy az Európai Parlament „továbbra is mélységesen aggasztónak tartja azokat a jelentéseket, amelyek szerint a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét”. Az EP ezért „sürgeti a bizottságot, hogy kezdeményezzen független és pártatlan vizsgálatot annak megállapítására, hogy a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos által tanúsított magatartás és az általa támogatott politikák nem sértik-e a bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódexet és a biztos szerződésekből eredő kötelezettségeit.

A Szabad Európa megírta, hogy a héten Várhelyi Olivért faggatták a vele szemben megfogalmazott kritikákról, illetve a nyugat-balkáni bővítésről az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban. A vita nem volt különösebben heves, a néhány megfogalmazott, vele szembeni kritikára Várhelyi kiegyensúlyozott, higgadt válaszokat adott. Azonban amikor az utolsó képviselőnek is megadta a feleletet, és leült, akkor az uniós hangfelvételen a felvételen (16.47.50-től) i jól hallhatóan elhangzott a kérdése: „Hány hülye van még?”

Várhelyi másnap bocsánatot kért, amolyan orbáni politikai nyelven.  Állítása szerint éppen a kabinetfőnökével beszélt egy teljesen más témáról, szavait kiragadták a szövegkörnyezetből. „Bocsánatot kérek a körülötte kialakult lehetséges félreértésért” – írta.

 

Új Hét