Erzin, a csodaváros

Posted by
 Hürriyet
>A Törökország déli Hatay tartományában fekvő aprócska város  a biztonság és a normalitás oázisának számít, miközben a múlt heti földrengés az egész térség életét felforgatta. A lakosok és a tisztviselők szerint Erzinben nem haltak meg emberek, és nem dőltek össze épületek az erős földrengés következtében, és ezt annak a régóta tartó elhatározásnak tulajdonítják, hogy nem engedélyezik az ország szabályait sértő építkezéseket.Beyaz Yalcin a szerencsések közé tartozott. Négy kisgyermekével Erzinben volt, amikor a rengés bekövetkezett, nem pedig otthon, a közeli Gaziantepben. A 33 éves Yalcin nem tért haza. Nem tudja, hogy a háza még áll-e, vagy mint oly sok más ház Gaziantepben és a régióban, az is rommá vált. “Sokkot kaptam. Nem akarok még egyszer ugyanilyen helyzetbe kerülni” – mondta.Yalcin nem az egyetlen, aki félelemből a városban marad. A 39 éves Emre Tibikoglu, aki hat éve dolgozik az önkormányzatnál, azt mondta, hogy szerinte a földrengés óta 20 000 ember áramlott Erzinbe, ami körülbelül 50%-os növekedést jelent a város lakosságában. “Tudjuk, hogy földrengésveszélyes területen vagyunk” – mondta, és arra hivatkozott, hogy a jelenlegi és az előző polgármesterek ragaszkodtak ahhoz, hogy ne engedjék felhúzni az építési előírásoknak nem megfelelő épületeket. Tibikoglu elmondta, hogy amikor a tisztviselők észrevették, hogy vannak illegálisan épült épületek, akkor lebontatták őket.”Néhány helyi lakos nagyon dühös volt emiatt” – mondta az ezekben az épületekben élő lakókról. De azt mondta, hogy a polgármester kitartott, mert tudta, hogy egy nap egy nagyobb földrengés is bekövetkezhet. Tibikoglu azt mondta, nem tudja, hogy más települések miért nem tették ugyanezt, de gyanította, hogy a helyi politikusok és a vállalkozók között kapcsolatok lehettek, és azt mondta, hogy szigorúbb kormányzati előírások korlátozhattak volna egy ilyen nagyszabású tragédiát.

Elmondta, hogy Erzinben nincsenek magas épületek, ami csökkenti a kockázatokat, bár elmondta, hogy hallotta, hogy néhány épület a városban olyan mértékben megrongálódott, hogy az emberek számára nem biztonságos ott tartózkodni.  Erzint hegyek és dombok veszik körül, ami a helyiek szerint megvédte őket. A földrengés nyomai azonban ott vannak a megrongálódott minareteken és a buszpályaudvar padlóján szétszórt törmelékeken, amelyet elkerítettek.

A lakosok élete egyébként nagyrészt ugyanúgy  folytatódik, a helyiek éttermekben étkeznek, az üzletek nyitva tartanak, míg a rendőrség a város központjában a körforgalom forgalmának irányítására összpontosít, nem pedig a keresési és mentési műveletekre. Mivel az utak sértetlenek, és mivel Erzin közel van a súlyosabban érintett területekhez, Tibikoglu szerint, aki ezen a héten az egyik adománygyűjtő központban felügyelte az erőfeszítéseket, Erzin az adományok, például élelmiszerek és ruhák gyűjtőhelyévé vált. Elmondta, hogy családja a földrengés előtt egy esküvőre érkezett Erzinbe, ahol rokonaik élnek. Bár fizikailag sértetlenül maradtak, elmondása szerint felébredtek a gyermekei, és megijedtek – valamint hiányzott a meleg ruha és a megbízható menedék. Legkisebb gyermeke, az 5 éves Yahit papucsban, zokni nélkül, zöld kabátban és lyukas nadrágban állt a hidegben, miközben testvérei a rokonoknál lévő ideiglenes otthonukban várták.  Yalcin azt mondta, hogy biztos volt benne, hogy lesz ott zokni neki, de takarókat is keresett. Legfőbb gondja azonban az volt, hogy biztonságos szállást találjon – talán egy sátrat, mivel az épület, amelyben eddig laktak, megrongálódott, és nem érezte biztonságosnak.

Miközben több tízezren haltak meg a törökországi földrengésben, de az epicentrumtól 80 kilométerre lévő Erzinben még csak sérülés sem történt. A város polgármestere szerint a szigorú építésügyi normák betartatása segítette őket, de a geológusok szerint a talajszerkezetnek is sokat köszönhetnek.  Ökkes Elmasoglu, a földrengés epicentrumától alig 80 kilométerre található Erzin polgármestere számolt be, miután arról faggatták újságírók, hogyan élte meg a település a drámai eseményeket. Ez egy élő példa arra, hogy a korszerű építési technológiák alkalmazásával és a szigorúbb sztenderdek betartásával kevesebb emberéletet követelhetett volna a földrengés.

 

%d bloggers like this: