Elnök, Dzsue, baka, kém

Posted by

A Partizán “Heti Feledy” hírlevele

Adj király katonát! Zelenszkij megjárta Brüsszelt, minden kötelező kört megtett, még a belga királlyal is találkozott. Benézett Londonba és Párizsba is. Egyetlen helyen nem járt: a NATO-főtitkárnál. Stoltenberg ezalatt Washingtonban volt, így az orosz média esélyt sem kapott egy ilyen szintű találkozó újrakeretezésére.

>Oroszország második frontja. Bár pénzt keresni az euroatlanti szankciók árnyékában is lehet, mégis érdekes döntés, hogy Moszkva félmillió hordóval csökkenti a nyersolaj kitermelését. Ezzel az OPEC+ kvótavállalását sem teljesíti. Elsősorban a mostani vásárlói felé szólhat az üzenet: Kína és India felé. A két ország a Bloomberg szerint a kitermelés felét biztosan felvásárolja, de a szürke zónán keresztül alighanem többet is. India orosz olajimportja 1400%-kal nőtt< (!) egy év alatt, de a Kreml olajbevétele idén januárban ezzel együtt is a fele a tavalyinak. Máshogy fogalmazva: a két új vevőnek komoly árképző pozíciója van a Kremllel szemben.

– Az EU új szankciós csomagja várhatóan az izraeli-orosz milliárdos Mikhail Fridman Alfa Bankját is feketelistára teheti, és további 130 entitást emlegetnek emellett. Külön izgalmas, hogy egy dubaji hajózási társaság is a célkeresztbe került, mivel a vádak szerint tulajdonba vett több orosz olajszállítót, így az Emirátusok zászlója alatt folytatja a kereskedelmet velük. Megtiltanák (egy évvel a háború után…), hogy a kritikus jelentőségű európai infrastruktúrális vállalatok felügyelőbizottságában és vezetőségében orosz állampolgárok ülhessenek.

A Katargate mintaszerű. A múlt pénteken Marc Tarabella, belga szocialista EP-képviselő egy banki széfjét kutatta át a rendőrség, illetve a polgármesteri irodáját is (merthogy 2004 óta tartó európai karrierje mellett még mindig polgármester).  Három további vádlott, Eva Kaili, Francesco Giorgi és Antonio Panzeri előzetesben várják a vádemelés lezárását. Panzeri együttműködik a hatóságokkal, tőle származhatott a Tarabellával szembeni információ. A hétvégén pedig az olasz Andrea Cozzolinót, az olasz Demokrata Párt EP-képviselőjét is házi őrizetbe helyezték a hatóságok, várva a belga kiadatási kérelmet. Halad az ügyészség, az EP illetékes bizottsága pedig szépen hozzájárul a mentelmi jogok felfüggesztéséhez, ahogy azt illik.

Ha egyszer kinyílt a Gate. A katari történet végére sem értünk, máris Szaúdi-gate néven  emlegetik azt a kísérletet, ahogyan Rijád sok felajánlott támogatással igyekezett a görög kormányt rávenni, rendezzék közösen a 2030-as futball világbajnokságot. Ennél az uniós polgárokra nézve sajnos súlyosabb, hogy a decemberben beharangozott, korrupcióellenes parlamenti reformok meglehetősen felvizeződtek mostanra.  Nem akarják még mindig bevezetni, hogy a ciklus elején és végén értelmes módon keletkezzen vagyonnyilatkozat, amiből látható lenne, hogy mennyit is gazdagodott érdemben a képviselő.

– Két év helyett most már csak fél évig kellene várnia az EP-t otthagyó képviselőnek, hogy újra lobbizhasson egykori kollegáinál (úgynevezett cooling-off időszak). Megy a küszködés, hogy miként  jelentsék le a lobbista találkozókat a képviselők. Kár, hogy egyrészt ellenőrizhetetlen maga a műfaj, ráadásul a kilátásba helyezett szankciók alig érzékelhetők.

A török-szír földrengés egyrészt közelebb hozta a korábban kakaskodó görög-török feleket, másrészt Erdogan számára lehetőséget ad a választási kampánya újrakeretezésére. Nem biztos, hogy szerencsével jár, mert a mentési munkálatok még török részen is bőven hagynak kívánnivalót maguk után. Két német mentőcsoport visszavonult, mert lövöldözés tört ki a szűkülő erőforrások miatt az egyre kétségbeesettebb helyi túlélők közt.

Magyar kitekintés.  Az USA után a múlt héten a szlovák-magyar diplomáciai vonalon fűtöttek be: Kácer szlovák külügyminiszter szerint ugyanis egy titkosszolgálati jelentésből arról tájékozódott, hogy létezhetnek magyar területi igények. Egyelőre várjuk meg, hogy ez egy belpolitikai fogyasztásra szánt narratíva eleme-e, vagy más taktika mentén tett kijelentés. Szijjártó Péter eközben Belaruszba repült, első külügyérként az EU-ból 2020 óta , amikor is véresen szétverték az ellenzéki tüntetéseket az országban. Nagy az értetlenkedés a látogatással kapcsolatban. Forrón ajánljuk az észt titkosszolgálat éves jelentésének átlapozását, mert mindig tömör és érdekes. Külön fejezetet szenteltek annak, hogy az orosz titkosszolgálatok hogyan használják az orosz ortodox egyházat, mint fedőszervet. Ez a szovjet idők óta változatlan: már akkor is a KGB-nek dolgozott Kirill. A magyar állam együttműködése az orosz egyházzal alighanem egy ebből a szempontból is mérlegelendő kockázatot hordoz.
>
Utódlási kérdések. Amennyire homályosak, annyira nagy érdeklődés övezi az észak-koreai rezsim hatalmi viszonyait. Az utóbbi időben a legélénkebb spekulációk Kim Dzsongun kilencéves lánya körül folytak, aki múlt héten egy katonai díszszemlén és a hadsereg megalapításának évfordulóján rendezett banketten is megjelent a szüleivel.  Kim Dzsue egyes spekulációk szerint a potenciális utódjelölt lehet. Más szakértők úgy vélik, a kislány katonai eseményeken való megjelenése azt akarja jelképezni, hogy a hadsereg pénzelésére a jövő generációi miatt az észak-koreai külpolitika komoly társadalmi áldozatai ellenére is szükség van.

Címkép: Kirill milliós karórája