Sous le ciel de Paris – Párizs ege alatt

Posted by

Szűcs G. Róbert

>Minden Idők Legkevésbé Külügyminisztere a francia külügyminiszterrel tárgyalt Párizsban. Röptiben.
1. Mily érdekes: Minden Idők…stb, egyetlen szóval sem jelezte, hogy Franciaország végülis baráti, szövetséges állam, csak arról fecsegett, hogy “kölcsönösen megértjük egymást”, naná, ha van tolmács. A nyilatkozó szerint a másfél órás (ez nem túl hosszú, ha a tolmácsolást is beszámítjuk) tárgyalás zömét a orosz-ukrán háború témája adta: gondolom, a magyar fél azt magyarázta, miért kell azonnali béke, hogy Moszkva megtarthassa az elfoglalt területeket, francia részről pedig kiröhögték.
2. Francia cégek is beszállíthatnának a Paks kettőbe (mármint, ha lesz belőle valami), a német Siemens viszont nem kapott kormányától engedélyt. Minden Idők..stb. szerint az jogellenes. Hogy mitől az, azt nem mondta. Van szerencsém emlékeztetni azt az alakot, aki már hosszabb ideje a magyar külügyminiszter szerepét játssza, hogy az Adria kőolaj-vezeték leágazásán át Horvátország (mi több, a magyar többségi tulajdonú INA) sem szállít olajat az újvidéki NIS finomítónak, mert az többségi orosz tulajdonban van. Most akkor mit tetszik ugrálni? Persze, a francia fülnek jól hangzik, hogy beugranak a németek helyett, de hát Ígérni ők is tudnak. Pláne, ha az egész csak ígéret. Nem tudom, miért olyan roppant fontos ez a magyar miniszterelnöknek, de olyan érzésem van, hogy ha Paks II ugrik, az ő feje is ugrik utána.
3. Minden Idők…stb. nyilván elmondta, hogy bevándorlás milyen veszélyes, ámbár erről a francia félnek is lehet fogalma, mert náluk több száz éve folyik. Gondolom, azért européer lévén türelmesen meghallgatta másik felet, és úgy tett, mintha Himmler-frizuráját se vette volna észre.
4. A felek megegyeztek abban, hogy Afrikában nagyon meleg van, főleg nyáron.
Se sajtótáj, se munkaétkezés, se (ami különösen fontos!) ez eggyel magasabb rangú, azaz legalább a miniszterelnök, ha már Macron nem ért rá, nem fogadta a felnyírtat.
De, vazze, újra győztünk.
Egyszerűen nem bírunk veszíteni.

Címkép: Békési Joe rajza