Fegyvergyárak Magyarországon?

Posted by

Lázár János: Magyarországon is fegyvergyárak fognak épülni
>Vaskor Máté a 24.hu-ban megírta, hogy a napokban hagyta jóvá a kormány annak a koncepcióját, hogy hogyan szeretnénk az építészetet és az építésügyet megváltoztatni Magyarországon. Erről beszélt Lázár János az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) podcastcsatornáján, a Spakliban. Az építési és közlekedési miniszter jelezte, hogy az állami beruházások rendjéről szóló törvény mindent meg fog változtatni, az építőipar teljes struktúráját.

„Magyarország a világ kétszáz országa közül a 45-50. legfejlettebb. Az a kérdés, hogy tovább tudunk-e lépni” – tette fel a kérdést.  Közölte, abban gondolkodnak, hogy a következő tíz évben lesz európai uniós fejlesztési forrás, és lesz hazai forrás is, egyre kevesebb EU-s pénz és egyre több hazai forrás. Nehéz lesz 2023 őszétől 2024 nyaráig. Akkortól viszont „az európai uniós források nyilván meg fognak indulni, és a kormány által elfogadott beruházási tervekre több forrás lesz.” A legfontosabb ügy a munkaerő és a kapacitás megőrzése. A legnagyobb hibának gondolnám, ha egy építőipari vállalkozó elengedné a csapatát, és az átmenne Ausztriába. Ha megint kimegy ötvenezer magyar építőipari munkás Ausztriába, akkor 2024–2025-ben nem lesz olyan munkás, aki építeni tudna – mondta. Arról is beszélt, hogy a fegyvergyártás vagy a fegyvergyárak építése előtérbe kerül.

Beszéljünk világosan, Magyarországon is fegyvergyárak fognak épülni. Fegyvergyártás lesz, repülőgép-, harcirepülőgép-gyártás lesz. A lengyelek 10 milliárdért vesznek fegyvereket, tehát egy építőiparos gondolkodhat úgy, hogy ipari csarnokot fogok építeni, csak most fegyvergyáraknak – jelentette ki Lázár.