Amikor az áldozat a bűnös a bíróság szerint

Posted by

Néhány nap leforgása alatt több ember is jelentkezett a Szemlélek nevű keresztény magazinnál azzal, hogy ők is molesztáló papok szexuális visszaélésének áldozatai voltak.  Nagy visszhangot keltett, hogy egy  Pető Attilla nevű férfit bűnösnek találta a bíróság többrendbeli zaklatás miatt. Pető Attilát tizenhárom éves korában molesztálta egy katolikus pap, miközben ministránsként segédkezett a szertartásokban. Pető többször felkereste az esztergomi érsekség két vezetőjét, hogy tájékoztassák az ügyéről, mire az ügyben eljáró Süllei László és az azóta elhunyt Snell György segédpüspök feljelentette őt.

A molesztáló papot „kizárta” az egyház, Pető pedig az erre való hivatkozással nem kapott információt arról, hol tart az eljárás, és az ügyiratokba sem tekinthetett be. Ezért összesen hat darab üzenetet küldött az egyházi vezetők hivatali és magánszámára, és „túl sok” hívást indított. A bíróság tavaly májusban, első fokon két rendbeli zaklatás miatt mondta ki bűnösnek. Az itéletet a Fővárosi Törvényszék  helyben hagyta.  Az ügyészség akkor próbára bocsátást javasolt, ami jogilag nem számít büntetésnek, nem kerül be az erkölcsi bizonyítványba sem, Pető és ügyvédje szerint azonban ez szimbolikus kérdés. Azért fellebbeztek, hogy ne azzal végződjön az eljárás, hogy a bíróság bűnösnek nyilvánítja az áldozatot, amiért a nyakára járt az ügyét szerinte rosszul kezelő papoknak.

Ennek kapcsán Hodász András, a Budapest-Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia káplánja a Szemlélek portálon cikket írt, melyből kiderült, kamaszkorában zaklatta egy pap. Hodász beszélt az őt ért abúzus körülményeiről, az árulkodó jelekről, az egyház és a zaklatások viszonyáról is, valamint arról, hogy milyen okok miatt hagy fel a papi hivatással. Hodász András cikke után, hat ember jelentkezett a Szemlélek nevű keresztény magazinnál, hogy ők is szexuális visszaélés áldozataivá váltak – írja az RTL. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye még mindig nem szólalt meg az ügyben.

Új Hét
Címkép: Hodász András