Meghajolnak a mészáros előtt

Posted by

(Politico)
>Azon nincs mit csodálkozni, hogy Magyarország figyelmen kívül hagyta az EU felhívását az iráni forradalom évfordulós ünnepségeinek bojkottálására, mert az ország büszkén szólít fel az Iránnal való kapcsolatok elmélyítésére – írta az amerikai portál európai kiadása. Lengyelország azonban más történet: Varsó az ukránok egyik legeltökéltebb támogatója, és az iráni fegyverszállítások miatt Lengyelország lett volna az az ország, amelytől a legkevésbé lett volna várható teljesen valószínűtlen lett volna, hogy részt vegyen a forradalom évfordulójának ünneplésében. A két ország ezzel élesen eltért Teheránban a többi uniós állam Teheránban tanúsított magatartásától azzal, hogy nagyköveteit elküldte a forradalom 44. évfordulója alkalmából rendezett hivatalos állami fogadásra. A diplomáciai találkozás azért is erősen vitatható, mert Teherán halálos kíméletlenséggel lecsapott az utóbbi hónapok rendszer elleni tüntetéseinek résztvevőire, és kivégeztetett több embert.

Az iráni médiában közzétett fotók – amelyeket a Politico ellenőrzött -, a két nagykövetet – Maciej Fałkowskit és Varga-Haszonits Zoltánt a hivatalos fogadáson mutatják, majd a központi ünnepségen az iráni elnök és a külügyminiszter mögött ülve ábrázolják. Az egyik képen az látható, amint Fałkowski enyhén meghajolva az iráni elnök kezét rázza. Hillel Neuer, egy jogvédő szervezet igazgatója a Twitteren feltette a kérdést a varsói külügyminisztériumnak: „Hogyan tehették ezt meg, hogyan hajolhattak meg a teheráni mészáros előtt, amikor a rezsim üti, megvakítja, kínozza, megerőszakolja és megöli az ártatlan tüntetőket?”

A portál történtekkel kapcsolatos kérdéseire sem a magyar, sem a lengyel illetékesek nem válaszoltak. Az uniós tagállamok között ugyan nincs hivatalos megállapodás arról, hogy mellőzik az efféle eseményeket, de létezik a fővárosok között hallgatólagos egyetértés, hogy együtt teszik meg az ilyen jelképes lépéseket, mint egy ilyen hivatalos ünnepség bojkottálása, hogy ezzel jelezzék nemtetszésüket például a tüntetések iráni durva kezelésével kapcsolatban.

„Nem meglepő, hogy Magyarország, amely Orbán Viktor alatt az EU fekete bárányának számít, és nagyon is akarja mélyíteni a kapcsolatait Iránnal, figyelmen kívül hagyja ezt a konszenzust. Mi több, az iráni kormány közlése szerint Szijjártó Péter még köszöntést is küldött az évforduló alkalmából. Lengyelország azonban egészen más történet, és magatartása meglepő. Varsó általában nagyon vigyáz arra, hogy ne bántsa meg legfontosabb szövetségesét, az Egyesült Államokat. Ezért is érthetetlen, hogy miért engedi, hogy a nagykövetét úgy fotózzák, hogy éppen meghajol az iráni elnök előtt, és éppen annak az iráni forradalomnak az évfordulós ünnepségein, amely 50 amerikai diplomata túszul ejtéséhez vezetett”.
H.J.

Címkép: Teheráni megemlékezés