Itt maradtunk szűretlenül

Posted by

Egy váci lokálpatrióta honfitársunk adatkéréséből újabb szomorú tényeket tudtunk meg Müller Cecíliától az 1,7 milliárd forintért vett mammográfiás szűrőbuszokról, írja fészbuk bejegyzésében Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a program nem egy sikertörténet, sőt! Müller akkor annyit írt, hogy 2020-ban néhány száz vizsgálatot végeztek, de mivel az első pár szűrésre kevesen mentek el, inkább másra használják a buszokat. Felvetette annak lehetőségét is, hogy esetleg néhány buszból kiszerelhetik röntgenkészülékeket és majd rendelőintézetekbe telepítik. Nos, a helyzet még siralmasabb. Honfitársunk megtudta, hogy: 2021-ben és 2022-ben konkrétan nulla (zéró, azaz 0) emlőszűrést végeztek a buszokon. Ezt sejtettük, de nekem nem merte leírni a tisztifőorvos asszony.

Időközben döntöttek, hogy az összes méregdrága buszból ki akarják szerelni a készülékeket (ez is arra utal, hogy a buszok nem voltak működőképesek, különben miért nem hagynának meg legalább néhányat). De eddig a tízből csak egyet helyeztek el egy kórházban (kettő pedig „folyamatban van”). Azt még nem tudják, hova teszik a maradék hetet. Állítólag más szűrésből 300 ezret végeztek ezeken a járműveken, de a váci és szobi járás igen peches, mert ott összesen 35 embert szűrtek vérnyomásra, egyetlen faluban.

Az adatkérő azért ezeket a járásokat választotta, mert itt jelentette be 2018-ba Rétvári Bence nagy csinnadrattával, hogy indul a nagy emlőszűrő program a falvakban. Érdekes, akkor még nem volt probléma a 40-50 százalékos válaszadás. Felháborító, hogy ezek szerint 1,7 milliárdot kelljen eltapsolni ahhoz, hogy megállapítsák azt a hazugságot, hogy mammográfiás szűrőbuszokra nincsen szükség. Ráadásul korántsem csak 1.7 milliárd forint kidobásáról van szó. A program ugyanis egy 17 milliárdos projekt része volt, ahol elvileg a szakszemélyzetet is kiképezték (igen jó pénzekért), közben pl. 72 ezer forintos kávészüneteket tartva.

Címkép: ParkolnaK A “SZŰRŐ-BUSZOK”.