Hagyjuk a költészetet

Posted by

Mattyasovszky Brigitta
>”Költőien” ugyanis már nem egyszer megfogalmaztam: a demokrácia nem azt jelenti, hogy ha a többség a narancsot szereti — akkor csak narancsot szabad ültetni. És azt sem, hogy ha a többség kék szalagot akar viselni– akkor az mindenkinek kötelező. És mégis sokan az ellenzékből is azt mondják: Magyarországon demokrácia van– hiszen tartanak szabad választásokat. Most az hagyjuk is, hogy mennyire szabadok ezek a választások.

Viszont akkor megpróbálok világosan fogalmazni.

Ahhoz, hogy egy országban demokrácia legyen nem elég, hogy szabad választások vannak. A demokráciának feltétele az is, hogy a választások eredményét figyelembe vegyék. Márpedig a magyarországi választások eredménye az volt, hogy a magyar választók 45,87 százaléka nem a Fideszre szavazott. Sőt, ha elfogadjuk a Fidesz érdekei, szájíze szerint átírt választási törvényt, ami akár 50 százalék alatti eredményből is képes kétharmadot kreálni — még akkor is egyharmad azoknak az aránya, akik nem a Fideszre szavaztak. Viszont az ő véleményük, akaratuk érdekeik és értékeik nemhogy egyharmad arányban, de kb. nulla százalékban érvényesülnek. Ennek bizonyítására számos példát tudnék említeni, de elég talán csak egyet: ahol a négyötödös törvényhez elég a kétharmad — az nem demokrácia. Hanem a többségi akarat ráerőltetése a kisebbségire — ezt lennének hivatottak megakadályozni az úgynevezett fékek és ellensúlyok, amelyeket viszont a magyar rendszerből teljesen kiiktattak; vagy inkább úgy mondanám, kiirtottak.

Fogalmazhatok még világosabban – hogy a fideszesek is megértsék (talán…). Milyen alapon várják el például, hogy az EU figyelembe vegye az európai lakosság két százalékának (se) az érdekeit (egyébként figyelembe veszi, hiszen a magyarok szinte minden szankció alól mentesülnek) — ha ők a magyar lakosság 33 százalékáét nem veszik figyelembe?!

Vagy: Ukrajna lakosságának mintegy fél százaléka (sem) magyar — milyen alapon követelnek jogokat a fél százaléknyi ukrajnai magyarnak; ha a 33 százaléknyi magyarországi magyar jogait semmibe veszik. Amit a Fidesz művel, az a kisebbségi akarat teljes semmibe vétele, elnyomása — és nem demokráciának, hanem diktatúrának hívják.
Legalábbis a világ civilizáltabb felén.