Szextett: a “beleegyezési korhatár” kérdése

Posted by

“>Antoni Rita
>Tegnap felhívták a figyelmemet egy tiktok videóra, amelyben egy 39 éves meleg férfi azzal dicsekszik, hogy 15 éves szeretője van és szerinte ezzel nincs semmi probléma. Ahogy sejtettem, a hír mára megjelent a kormánypárti és az ellenzéki médiában is. A videó készítője a Blikknek azt nyilatkozta, hogy csak trollkodott a viszonyukkal, ami nem igaz – de egyrészt a videón nem úgy tűnt, másrészt, mi célja volt egy ilyen trollkodásnak? Ha valóban csak viccelt, az az érintett diák szempontjából örvendetes. Nyitva hagyja viszont a kérdést, hogy a jelen politikai helyzetben miért tartotta a videó készítője olyan jó poénnak a sok aktivista erőfeszítését aláásni.

>Attól, hogy valami nem ütközik Btk-ba, etikailag még lehet kifogásolható. Ezt kimondani nem homofób diszkrimináció, mivel ugyanezt gondolnánk 39 éves férfi és 15 éves lány viszonyáról is. (Lásd a valós eseményeken alapuló Ráolvasás c. színdarabot, amit tavaly még játszottak a Stúdió K színházban. Ideje lenne a beleegyezési korhatárt szabályozó törvény újragondolásának, hiszen a szexualitásnak a nemi erőszak fogalmát nem lefedő, azonban mégis kifogásolható formáiról csak az utóbbi években kezdtünk el- igazán komolyan beszélni. Ahogyan – köszönhetően az átfogó szexedukációnak – arról is, hogy mi számít autentikus beleegyezésnek. A tiltakozás hiánya önmagában nem beleegyezés, és a beleegyezés hitelességét torzíthatják a felek közt meglevő hatalmi viszonyok. Fentiek alapján úgy gondolom, hogy – például egyes amerikai államok mintájára – nálunk is “sávossá” kellene tenni a beleegyezési korhatárt, azaz rögzíteni az elfogadható korkülönbséget 14, 15, 16 és 17 éves esetén. 14 éves esetén csak egy-két évvel idősebb partner elfogadható és életkoronként növekszik az elfogadható korkülönbség száma, és a bíróság az eseteket egyedi szinten is mérlegelheti, de odáig a dolog nem fajulhat, hogy meglett felnőtt, apja korú ember élhet vissza fiatalkorúval. A sávos finomhangolásnak pont ez lenne az értelme.

Már ha meghagyjuk 14-nek az alsó korhatárt – én alacsonynak tartom és 16-ra emelném, de ez ügyben mindig le vagyok hurrogva. Annak idején tiltakoztam az ellen, hogy hasonló korú fiatalok esetén még a 14 éves korhatárt is lejjebb szállítsák – egészen váratlan helyekről ért akkor a lehurrogás, és a módosítás végül sajnos meg is történt. Hozzáteszem, a sávos megoldás csak az életkori alapú hatalmi viszonyok eltolódását próbálná kiiktatni. Nem szűri ki a fiatalok közti erőszak és visszaélés eseteit, melyet pornókultúra tovább fűthet. Utóbbihoz elengedhetetlen az átfogó szexuális edukáció, melynek során a pornó és a szex közötti különbségről valamint a beleegyezés fontosságáról is tanulnak a diákok – egyúttal szóba kerülnek a lehetséges visszaélések formái is.