A jó miniszter asszony még marad

Posted by
Föld S. PéterPénteken kezdődik a Völner-ügy tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. Mint ismert, a volt államtitkárt, Varga Judit igazságügyi miniszter helyettesét, az ügyészség vesztegetéssel vádolja. A vádirat szerint Völner összesen mintegy 83 millió forintot vett át 2-5 millió forintos címletekben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar 2021 november óta letartóztatásban lévő elnökétől, Schadl Györgytől. A volt államtitkár cserébe kisebb-nagyobb szívességeket intézett, döntően a bírósági végrehajtói kari kinevezésekkel kapcsolatos ügyekben. Varga Judit felelőssége eddig nem vetődött fel.

Schadl Györgyöt korábban nem ismerte a szélesebb közvélemény, a neve akkor került a köztudatba, amikor az akkor még diplomata útlevéllel rendelkező bírósági végrehajtói kari elnök – január elején bevonták a Szijjártó Péter külügyminiszter által kiállított paszportot – éppen Dubajba indult volna a feleségével, és a nyomozók a repülőtéren letartóztatták.

Maga Schadl sem keresett rosszul: az eddig ismert adatok szerint 2016 és 2020 között mintegy 19 ingatlant vásárolt, leginkább lakásokat, de akadt a vásárlások között üzlethelyiség, telek és pince is. Mindemellett Varga Judit igazságügyi miniszterhez is bejáratos volt, ezeket a találkozásokat Völner intézte a számára. Vagyis minimum életszerű az a feltevés, hogy Varga miniszternek több-kevesebb részletességgel tudnia kellett helyettese és Schadl kétes ügyeiről. Schadl egyébként sajátos érzelmekkel viseltetett a miniszter asszony iránt, volt, akinek azt mondta, hogy „jó miniszter asszonyról van szó”, a feleségével viszont a lehallgatási jegyzőkönyvek tanúsága szerint azt közölte, hogy „nincs nagy szerelem közte és a néni között.”

 

Vagyis, a lenénizett jó miniszter asszony és a nála mindössze két évvel fiatalabb Schadl nemigen kedvelték egymást. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lett volna szükségük egymásra. Főleg Schadl kereste a jó miniszter asszony társaságát, aki – az ártatlanság vélelme mindenkit megillet – bizonyára nem vett részt a piszkos ügyletekben, ugyanakkor kizárható, hogy ne tudott volna azokról. Arra gondolni sem merünk, hogy a jó miniszter asszony ne tudott volna arról, mi zajlik az általa vezetett minisztériumban. Ha így volna, az minden másnál egyértelműbben bizonyítaná, hogy alkalmatlan a feladatára, vagyis, hogy az igazságügyi minisztériumot vezetve a jog és a törvény alapján a közélet tisztaságán őrködjön. 

Varga Judit, ameddig teheti, úgy tesz, mintha semmi köze nem volna ehhez a mélyen gyökerező, de egészen magasra nyúló maffiatörténethez. Brüsszelben a jogállamiságról oktatja ki az ottani döntéshozókat, Mezőkövesden pedig, a XVI. Polgári Estély fővédnökeként hegedűjátékával olyan mély nyomot hagyott Korda Györgyben, hogy a veterán énekes neki ajánlva énekelte el egyik legnagyobb slágerét, a Gyöngéden ölelj át című dalt. (Melynek eredetije egyébként a Keresztapa című maffiafilm főcímzenéje.)

Ezernyi dolga van tehát a jó miniszter asszonynak, ha akarna sem érne rá a Völner-üggyel foglalkozni. Legutóbb például a Hajdú-Bihar vármegyei Tégláson Szent Illés próféta görögkatolikus templom ünnepélyes felszentelésén a keresztény hitről és értékvilágról értekezett. Szerinte ma különösen fontos, hogy ezeket „képesek legyünk minden körülmények között megvédeni”, és továbbadni az utódoknak.

Arról nem beszélt a jó miniszter asszony, hogy a keresztény hittel és értékvilággal hogyan egyeztethető össze a vesztegetés. Persze erre Varga Juditnak nincs is szüksége, jelen állás szerint ugyanis a személye érinthetetlen. Ha ebbe az ügybe belebukna, akkor az beismerés volna az Orbán-kormány részéről. Annak a beismerése, hogy a miniszterelnök környezetében talán mégsem csupa szentéletű, a haza üdvén munkálkodó, a nemzet felemelkedésén ügyködő Grál-lovag található.

A jó miniszter asszony addig biztosan marad a posztján, amíg el nem ülnek a ma még Völner néven ismert ügy hullámai.