Tegnap egy zsidó ember fizikai megtámadásával valami megtört bennünk”

Posted by

Kácsor Zsolt

“>„Szélsőjobboldali, újnáci csoportok garázdálkodnak a városban, és próbálnak történelmi pillanatokat sajátjuknak tekinteni, kisajátítani. A Becsület Napja egy példa erre.” – Budapest eddig biztonságos, nyugodt világváros volt, tegnap neonáci szélsőségesek megverték egy társunkat – közölte Heisler András, a Mazsihisz elnöke ma délután a Budavári Önkormányzat Kapisztrán téri főépületében elmondott tárlatmegnyitó beszédében. A városháza aulájában a Fortepan révén egy olyan fotókiállítás nyílt meg, amely a 78 évvel ezelőtti ostrom nyomait mutatja be I. kerületi helyszíneken keresztül.
“>A budai várban lévő Kapisztrán tér, Bécsi kapu tér, valamint az Ostrom utca és a Széna tér egy-egy pontján kihelyezett kiállítás válogatást mutat be az 1945. február 11-13 közötti kitörési kísérletben részt vett német katonák Ungváry Krisztián történész által kutatott és megírt életrajzából, visszaemlékezéseiből.
Ideiglenes katonatemető a Hunyadi János utcában. (A kiállított képek egyike, forrás: FORTEPAN)

Egyúttal az első kerület Kapisztrán téren található polgármesteri hivatalában is nyílt egy tárlat, amely a kerületben 1945-ben készült képekből ad áttekintést. A városháza aulájában a mai tárlatmegnyitón beszédet mondott >V. Naszály Márta polgármester, a kiállítást Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke nyitotta meg.

Az alábbiakban ismertetjük a Mazsihisz elnökének beszédét.
HEISLER ANDRÁS:

Tudják, hogy mi az a kipa? Ez a pici sapkácska, fejfedő, jarmülke vagy éppen sabeszdekli, amit a zsidó férfiak  a fejükön hordanak.  A Talmudban áll néhány szép bekezdés arról, hogy a fejünknbetakarása a jámborságról, az istenfélelemről tanúskodik, arról, hogy soha nem felejtjük el, ki az, aki felettünk őrzi a Világot. Péntek este, mikor kiléptem a zsinagógából, biztonsági okok miatt megkértek, vegyem le a kipát a fejemről. Ez volt az első ilyen eset, amióta eszmélek. Budapest eddig biztonságos, nyugodt világváros, volt, tegnap neonáci szélsőségesek megverték egy társunkat.

Szélsőjobboldali, újnáci csoportok garázdálkodnak a városban, és próbálnak történelmi pillanatokat sajátjuknak tekinteni, kisajátítani. A Becsület Napja egy példa erre. Az eseményt szervező neonáci csoportok a nemzeti történelmi hagyományok örököseinek tekintik magukat, és ebből a pozícióból terjesztik gyűlöletkeltő programjukat, ami diszkriminációra és fizikai erőszakra ösztönöz. A történelmi emlékezet higgadt formálásának jogos igénye helyett életveszélyes, szélsőséges kommunikációval, vagy éppen ezek tűrésével találkozunk a fizikai és a virtuális térben egyaránt.

Nyugodtan leszögezhetjük: a Kitörés emléktúra nem ártalmatlan sportesemény! Minden év február 11-én neonáci csoportok menetelnek hol a budai várban, hol a budai hegyekben, és minden esztendőben előkerülnek a betiltott önkényuralmi jelképek.

A Becsület Napja néven emlékezők azt a kitörési kísérletet idézik, amelynek több mint negyvenezer áldozata egy esztelen vezetési döntés eredményeként, céltalanul, esélytelenül és reménytelenül kényszerült meghalni. A kitörést elrendelő parancsnok nem hősi tettet hajtott végre, hanem saját katonái tömeggyilkosságát idézte elő.

20230212_142304.jpgV. Naszály Márta polgármester és Heisler András a tárlatmegnyitón

Ma Ukrajnából nap mint nap az embertelen rombolás képeit követjük, s óhatatlanul felsejlik bennünk Budapest 1945-ös lerombolásának, a világháború emberi szenvedéseinek és a mai Oroszország semmivel nem indokolható agressziójának képi párhuzama. Megmagyarázhatatlan az uszítás, ami embercsoportok ellen zajlik, a pusztítás, amit emberek embertársaik ellen követnek el. Megmagyarázhatatlan a városok romba döntése, infrastruktúrák lebombázása, iskolák, kórházak tönkretétele, a polgári lakosság elképzelhetetlen szenvedése. S minden korban megmagyarázhatatlan a tömegsírok névtelensége. A Mazsihisz ezért is tartja fontosnak és tiszteletreméltónak a három budai kerület közös emlékezését. A budai polgármesterek – politikai oldalakon átívelően – évek óta példát mutatnak az emlékezés kultúrájának méltó formálásában. Nem elegendőek a szavak, ők tesznek az újnáci ideológiák terjedése ellen. Köszönet a polgármestereknek, az önkormányzatoknak aktivitásukért.

 (Címlapkép: Heisler András a megnyitó beszédét tartja. Fotó: Mazsihisz.hu)

Új Hét