Már az európai konzervatívok is ejtették a magyar Keresztapát

Posted by

Börcsök Sándor
>Történtek még izgalmas pillanatok az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij megjelenésével kibővített Európai Tanács 2023. február 9-i rendkívüli találkozóján. A magyar bűnszervezet Keresztapjának, Orbán Viktornak nemzetközi elszigetelődését és levegővé válását nemcsak a tegnap posztolt zavart, magányos viselkedése jelzi, hanem a nemzetközi diplomácia valósága.
Amiről még 2022. novemberben a Jelen hetilapban írt cikkemben, az óvatosság kedvéért feltételes módban fogalmaztam, az mára valósággá vált. A 2022. decemberi EU-csúcs után, 2023. februárjában, immár másodjára ült le közös asztalhoz Giorgia Meloni olasz, Mateusz Morawiecki lengyel és Petr Fiala cseh miniszterelnök, akik az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) európai frakciójának tagjai.

Ezen politikusokat nem lehet azzal vádolni, hogy markánsan eltérő álláspontot képviselnének például az európai migráció, vagy egyes ideológiai kérdésekben, mint a magyar Keresztapa. Emlékezetes az is, hogy még tavaly is milyen nagy reményeket fűzött Orbán az olasz szélsőjobboldali párt győzelméhez, hiába. Orbánt ugyanis az ukrán-ügyben elfoglalt amorális, oroszbarát álláspontja miatt egyszerűen ejtették.

Így történt, hogy az európai színtéren Magyarországot elvileg képviselő Orbán, rövid idő alatt, kiesett a jobboldali Európai Néppárt páneurópai kereszténydemokrata pártcsoportból (EPP), a visegrádi négyek (V4) regionális csoportjából és Brüsszellel szemben szkeptikus pártok (Olasz Testvérek, ODS, PiS) együttműködéséből (ECR) is. Mi sem jelzi jobban Orbán egyedül maradását, hogy európai politikára vonatkozó gondolatait ma már csak trumpista, futóbolond amerikai újságírók (Ron Dreher) társaságában tudja kifejteni.<
(A fénykép forrása: Petr Fiala cseh miniszterelnök Facebook oldala)