Vizenjáró madarak

Posted by
Kocsis L. Mihály
>(Foxi-maxi) A tört. és dial. mat. értékelésének rövid összefoglalása: – Mindig irányt vesz! – Örökösen téveszt!
(Szándék)
Néha eltöprengek azon, hogy vajon a hatalmon levő gonosz-rossz politikusok, országvezetők – legyenek akár diktátorok – vajon előre megfontolt szándékkal tudatosan (és folytatólagosan) csakis rosszat akarnak-e „a” népnek… Nem tudom elképzelni, hogy azzal fekszenek és kelnek, hogy na holnap (ma) ezt és ezt a gazemberséget fogom elkövetni; ott rohadjon meg minden alattvaló, ahol van! (Vö. III. Richárd: „Úgy döntöttem, hogy gazember leszek.” – Shakespeare.) Lehet, hogy ők is jó akarnak? Vagy legalábbis azt hiszik, hogy az a jó, amit tesznek? Aztán (kissé szégyenkezve) elbizonytalanodom, amiért efféléket gondolok…
(Fellegekben járó)
Mindig csillagporos a cipője…
(Egy fecske)
Ornitológiai felmérések szerint vészesen csökkenőben van Magyarország fecskeállománya. Ez bizony baj! Hiszen egy fecske nem csinál nyarat. Szurkoljunk, hogy egynél azért több maradjon!
(Kiscserkész)
Megbízható információk szerint a Magyar Honvédség vezetői állományának határozott elképzelések szerinti fiatalításakor merész kézzel kívánnak hozzányúlni a cserkészet állományához. A tárca vezetése elsősorban a legfiatalabb – nyelveket beszélő, vezetői képességeiket már bizonyított – farkaskölyök-korosztály humán adottságaira szeretné alapozni elképzeléseit.
(Gazdagság = okosság?)
Svéd szakemberek széleskörű tudományos felmérésre alapozva vizsgálták katonakorú férfiak kognitív és munkahelyi eredményeit, s arra az eredményre jutottak, hogy a jövedelem és az észbeli képességek (intelligencia) között szoros az összefüggés – de… csak egy bizonyos összeghatárig! A tanulmány meg is nevezi az összeget, de mi most nem akarnánk ezzel elterelni a figyelmet a lényegről. Ugyanis a lényeg az, hogy megkeresett (megszerzett) pénz és az ész tekintetében azon a bizonyos összeghatáron túl már elhanyagolható a kapcsolat. Sőt! A vizsgált populáció felső egy százalékánál (vagyis a leggazdagabbaknál) már kimondottan csökken az intelligencia-koefficiens. Ami persze nem azt jelenti, hogy a gazdagok mind gyökerek, de… nem is föltétlenül a legokosabbak! Mit is mondhatunk minderre? Na igen. Valami vigasz nekünk, szegényeknek is kell…
(Vele!)
A király így felel: Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek. (Máté 25, 40)
(Ember)
Valakinek egy elborzasztó friss filmélményemet meséltem, mire azt mondta: ő már rég nem tudja nézni az efféle filmeket, mert… nem akar szembesülni az Emberrel!
(Holnap)
…és milyen jó lesz majd éhesnek lenni, holnap, és szomjasnak, és majd harapni és nyelni… holnap… most este van, sem éhes, sem szomjas nem vagyok, de holnap megint jó lesz… újra érezni a hiányt, a vágyat, hogy jó falattal, frissítő korttyal megint betölthetem… holnap majd nagyon kell, ami ma nem hiányzik… holnap
(Tájékozódás)
Bagoly mondja Gerébnek: „Te, Geréb, nem tudod merre van a Pál utca?” „Nem árulom el neked!” (Szegény kis Nemecsek meg kint van a vízből.)
(Papánk a körzetvezető… – avagy a demokrácia út-ján)
Jól halad az ország demokratizálódása – jelentette az Elnöknek az ideiglenesen Németországban állomásozó amerikai csapatok főparancsnoksága (US Army) –, az új, fiatal és demokrata politikai vezetők túlnyomó többségének apukája körzetvezető volt, az anyukája pedig a Német Lányok és Asszonyok a Führerért Szövetség vezetőségi tagja. Szerencsére azonban egyikük sem volt náci.
(Halmazállapot)
Kínai és amerikai tudósok új, hőmérsékletváltozás nélkül is halmazállapot-változásra képes anyagot fejlesztettek ki (magnetoaktív fázisátmeneti anyag) – a demonstációs videón egy kis fém-robotfigurával mutatták be a csodálatos átváltozást. Megjegyzem, hosszú életem során magam is nemegyszer találkoztam ilyen metamorfózisokkal, ráadásul humán változatban! Mert az ember e téren is verhetetlen! Amilyen karakteres (alak-, halmaz-, jellem-) változásokra képes, annak valóban nincs párja a természetben.
(Politikai és emberi minőség)
Felnőttkorom nagy, mondhatni traumatikus felismerése volt, hogy a jó politikát nem feltétlenül jó emberek csinálják. S azóta is küszködöm azzal a dilemmával, hogy vajon lehet-e jó az a „politika”, amely rossz (alkalmatlan) emberek kezében van…
(A befejezetlen múlt)
Az emberek általában jobban szeretik a múltat, mint a jelent. Érthető! A múlt elmúlt – azt csinálunk vele, amit akarunk. Hol megszépül, hol megcsúnyul, de olyan sohasem lesz, amilyen valójában volt.
(Béketábor)
Mint megtudtuk: hazánk a béketábor tagja… Hoppá! Úgy emlékszünk, hogy ez egyszer már nem vált be.
(Vízen járni)
Csodáltál már meg vízen járó madarakat? A vízen járáshoz szárnyak kellenek!