Orbán nem tapsolt, és nem is fog tapsolni

Posted by

Dezső András

 >Orbán kritikusai és hívei is ugyanazt a mozit nézik. Ugyanazt látják, csak máshogy értékelik a látottakat: a kormányfő kritikusai Magyarország elszigetelődését negatív tendenciának látják, míg a hívei szemében éppen ez az, ami visszaigazolja, hogy a vezetőjüknek igaza van, Európa pedig rossz úton jár. Ha Orbán tapsolt volna Zelenszkijnek, akkor éppen az eddigi politikájával ment volna szembe. Azt, hogy a politikában mekkora a jelentősége a szimbólumoknak és a gesztusoknak, jól bizonyítja az ukrán elnök találkozása az uniós vezetőkkel. Az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli találkozójára Volodimir Zelenszkij is ellátogatott, sőt beszédet is mondott. Érkezésekor Zelenszkijt a román államfő mellett Orbán Viktor sem fogadta tapssal, ellentétben a többi európai vezetővel. Ezt pedig azonnal kiszúrta a nemzetközi és a hazai sajtó.

Egyből híre ment annak, mit tett, pontosabban mit nem tett Orbán, aki még az ukrán elnök tekintetét is igyekezett elkerülni. Ez főleg azért volt szembetűnő, mert az összes többi európai kormány- és államfő egyenesen az ukrán elnökre nézett annak érkezésekor. Majd amikor Zelenszkij a csoportkép készültekor Orbán elé kerül, a magyar kormányfő többször a saját cipőjére néz. Az eseményről készült képek és videó pillanatokon belül megjelent a közösségi médiában, és a gesztust, vagyis annak hiányát villámgyorsan lefordították az emberek a politika nyelvére. Az orbáni politika hívei elégedetten nyugtázhatták, hogy a magyar miniszterelnök nem hódol be az ukrán vezetőnek, míg mások annak adtak hangot, hogy Orbán Viktor zavarban van, mert elszigetelődött, pária lett Európában.Mindkét állítás igaz, és előrevetíti azt, mire lehet számítani a jövőben Orbán Viktortól és az általa képviselt külpolitikától.

Az, hogy Orbán nem tapsolt Zelenszkijnek, csak azt jelenti: a miniszterelnök hű maradt ahhoz a politikához, amit az orosz–ukrán háború kirobbanása óta konzekvensen képvisel. Ez az úgynevezett “békepolitika”, amiről már a 2022-es parlamenti választási kampányban bebizonyosodott, hogy bármennyire is irracionális, attól még emocionálisan működik. Az orbáni “békepolitika” lényege: a kormányzati kommunikáció azt harsogja, békét akar, megfeledkezve arról az egyszerű tényről, hogy Oroszország indította a háborút, Ukrajna csak védekezik, így elsősorban Moszkván múlik a béke is. Az orbáni “békepolitika” másik fontos eleme, hogy szüksége van egy ellenpólusra, így a “békepolitikát” bírálókat háborúpártiként állítja be. Ebben semmi újdonság nincsen, az Orbán-rezsimben már hosszú ideje így működik a politikai kommunikáció: a kérdéseket végtelenül leegyszerűsítik, fekete-fehérnek állítják be, hogy ne csak kialakuljanak, de meg is csontosodjanak az álláspontok. Minél erősebb ez a tömbösödés, és minél egyszerűbb a kommunikáció, annál könnyebb a híveket megtartani egy adott tömbben. A politikai színfalak mögött természetesen már korántsem ennyire fekete-fehér minden, hiszen a szimbolikus politizálásnak ott már nincs akkora jelentősége. Ezért van az, hogy miközben az Orbán-kormány tagjai úton-útfélen az EU “háborús politikáját” bírálják, ugyanez a rezsim az Oroszország elleni szankciókat megszavazza, és ha ellene is megy egy-egy lépésnek, azt leginkább a szimbolikus területeken teszi meg, mint tette azt például a KGB-s múltú Kirill pátriárka esetében. Az elmaradt taps ezért a szavazóközönségnek szól. Orbán Viktor 2010 után elkezdett keleti nyitása (amit egyébként a szocialista kormánytól örökölt meg) ugyanúgy a rezsim belpolitikájába integrálódott, mint minden, amit a külpolitikában a kormány meglépett. Olyan illiberális-nacionalista ideológiával töltődött meg, ami a rezsim fontos összetartó elemévé vált, egyúttal megteremtette azt az orbáni brandet, ami őt szimbolikus tényezővé tette a nemzetközi politika színpadán. Orbán számára az ideológia minden. Ez alapján mérettetik meg a hívei előtt. Ezért nem maradt más választása, mint azt az utat folytatni, amit korábban megkezdett. Kritikusainak igaza van abban, hogy mindez elszigetelődéssel, esetleg eljelentéktelenedéssel jár, de a populista “békepolitika” hosszabb távú kifutását senki sem tudja még most megjósolni.

De Orbán ezt az elszigetelődést is az előnyére tudja fordítani annak a propagandagépezetnek a segítségével, amelyet a rezsim ma már tökéletesen működtet. Nem számít, hogy tényező-e a nagypolitika színpadán, és amúgy is: Magyarország kis ország, más kelet-közép európai országokhoz hasonlóan sosem volt igazán tényező. Ezzel szemben, ami az Orbán-kritikusok szemében elszigetelődést jelent, az a kormányfő hívei szemében egyfajta visszaigazolás: valamit biztosan jól csinál a miniszterelnök, ha a “brüsszeli elitnek” ennyire a bögyében van! Az ő nézőpontjukból az elszigetelődés nem rossz, hanem természetes, az orbáni politikából következő jelenség. Valami, ami igazolja azt, hogy Orbán Viktor a helyes úton jár.

A HVG-ben megjelent  írás rövidített változata. A teljes írás itt olvasható: https://hvg.hu/itthon/20230210_Orban_nem_tapsolt_es_nem_is_fog_tapsolni

 

%d bloggers like this: