Hosszú halállista

Posted by
Megtörtént az úgynevezett Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya ügyében a vádemelés – számolt be csütörtökön a Központi Nyomozó Főügyészség. A hatóságok 2021 őszén csaptak le a „Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya” elnevezésű csoport tagjaira, amelynek vezetője volt a Köztársasági Őrezred egykori pszichológusa, Posta Imre . A csoport vezetője emberölés elkövetésére szólította fel a tagokat, egyrészt bizonyos bírákkal és azok családjával, másrészt a politikai vezetőkkel, közéleti szereplőkkel szemben. Az érintetteket az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása, valamint emberölésre való felbujtás bűntett gyanújával fogták el, azóta is őrizetben vannak.
Az ügyészség közölte, hogy az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség többek között élet és állam elleni bűncselekmények miatt emelt vádat hét személy ellen a Budapest Környéki Törvényszéken.

„Mint ismert, a vádlottak egy része az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló szervezetet hozott létre, és céljaik elérése érdekében a gyűléseken és az interneten – ahol további tagokat toboroztak – 33 közéleti szereplő megölésére hívták fel követőiket” – írták (az említett személyek felsorolása a cikk alján megtalálható).

A közleményben azzal folytatták, „a csoport szervezettségére utal, hogy – leképezve a demokratikus állami berendezkedést – a csoportosulás egyik vezetőjét bírói hatalommal ruházták fel, míg a másik személy feladata a végrehajtó hatalom megszervezése volt, és egy új »alkotmányt« is megfogalmaztak”.  Az ügyészségi közleményben arról még nem esett szó, hogy pontosan hány évet kértek az érintettekre. A 24.hu-val viszont Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője közölte, hogy nyolc év fegyházat és nyolc év közügyektől eltiltást kértek a csoport vezetőjére (vagyis Posta Imrére) és a magát bírói hatalommal felruházó másik főbűnösre akkor, ha az ügy előkészítő ülésén beismerik bűnösségüket.

A két főbűnös egyelőre nem ismerte be a bűnösségét, jelenleg bűnügyi felügyeletben vannak – közölte a portállal az ügyészség szóvivője. A Magyarok Felelős Nemzeti Kormányának halállistáján – a korábbi sajtóbeszámolók szerint – az alábbi személyek szerepeltek:

Orbán Viktor, Gulyás Gergely, Toroczkai László, Gyurcsány Ferenc, Áder János, Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Kásler Miklós, Benkő Tibor, Szijjártó Péter, Varga Judit, Nagy István, Palkovics László, Semjén Zsolt, Máger Andrea, Novák Katalin, Kincses Gyula, Müller Cecília, Sulyok Tamás, Parti Tamás, Bánáti János, Jelasics Radován, Balogh János, Halmosi Zsolt, Mészáros József, Karas Mónika, Oravecz Márton, Merkely Béla, Rusvai Miklós, Szlávik János.