Kölcsey most már biztos pergamentekercset tart a kezében

Posted by

>Új borítót kapott, legalábbis az interneten, az egyik NAT 2020-as irodalom munkafüzet, amelynek eddigi borítója elég nagy port vert az elmúlt napokban.

Mint arról mi is hírt adtunk – a felfedezés, ahogy mondani szokták, futótűzszerűen tarolta le a magyar internetet –, a hetedikesek egyik irodalommunkafüzet-változata olyan borítóval készült, mintha szorgos kezek meghekkelték volna a kötetet kiadó Oktatási Hivatalt.

Arra ugyanis egy olyan, egyébként 1845-ös Kölcsey Ferenc-szoborról készült illusztráció, amelyen a Himnusz szerzője a bal kezével egy pergamentekercset fog – de ránézve senkinek nem a pergamen jutna eszébe. Önnek se, ugye?

Nos, Nyáry Krisztián – aki az eredeti fotót is megosztotta a múlt héten, bár elismeri: nem ő fedezte fel a félreérthető ábrázolást – hétfőn észrevette, hogy az Oktatási Hivatal, ahogy fogalmaz, „példásan gyors reakcióval” lecserélte a borítót.

Persze a kinyomtatott példányok egyelőre mindenkinél ott vannak, akiknek az iskolája ezt a TKV/27-3/2022 számú határozattal tankönyvvé minősített, 978-963-19-9822-1-es ISBN-számú munkafüzetet rendelte meg. Hogy azokkal mi lesz, azt egyelőre nem tudjuk – erről majd később –, de a Tankönyvkatalógus online felületén már a javított verzió látható, ez ni:

 

Nyáry megjegyzi egyébként, hogy az egyik kormánypárti lap hétfői cikke „beteg világban élő genderpropagandistának” nevezte őt, mert megosztotta a lap szerint hibátlan borítót.

Új Hét