Rengett a föld Törökországban és Szíriában

Posted by

Nagy erejű földremgés pusztított a kelet-mediterán térségben.Rengeteg épület összeomlott és emberek rekedtek a romok alatt, így az áldozatok száma folyamatosan nő. A jelentések szerint a két országban legalább ezren meghaltak. A legerősebb rengés a Richter-skála szerinti 7,8-as volt, erre évtizedek óta nem volt példa. A földmozgást Libanonban, Cipruson és Izraelben is érezték. A dél-törökországi Gaziantepben álmukban érte az embereket a katasztrófa. Aki tudott, kifutott az utcára. A helyiek élőláncban próbálták elhordani egy összedőlt társasház romjait, hátha találnak valakit a törmelék alatt. Mindössze 11 perccel a tragédia után jött a a legerősebb, 6.7-es utórengés, amitől még több épület omlott össze. Az első információk szerint Sanliurfa megyében legkevesebb 34, míg Malatya megyében 140 ház vált lakhatatlanná.  Helyi idő szerint délben Törökország bejelentette, hogy 972-re nőtt a földrengés halálos áldozatainak száma, így a szíriai áldozatokkal együtt már közel 1300-an haltak meg a katasztrófában. A hírek szerint eddig 5383 sérültet számoltak. Estére már a halottak száma 2000 fölé emelkedett.
Szíria. A földrengés Szíria északi részén is emberéleteket követelt. Az ország egészségügyi minisztériumának jelentése eddig 326 halottról számolt be a kormány ellenőrzése alatt álló Aleppó, Latakia, Hama és Tartusz tartományokban. Hozzátették: legalább 600 sérültről tudnak. A környéken több területet is lázadó csoportok ellenőriznek, ezekből eddig nem érkezett jelentés az áldozatok számáról. A mentést nehezíti, hogy a környéken továbbra is több százezer menekült él hevenyészett táborokban.
Az utolsó jelentés arról számolt be, hogy Törökországban és Szíriában együtt 3500 a halottak száma és többezer sebesükt van.