Oroszországban ugrásszerűen emelkedik a halálos áldozatok száma

Posted by

New York Times
>Nyugati és amerikai tisztségviselők szerint az Ukrajnában elesett és megsebesült oroszkatonák száma megközelíti a 200 ezret, mivel a Kelet-Ukrajnában és környékén zajló harcok hatásai növelik az amúgy is súlyos veszteségeket. Mivel Moszkva kétségbeesetten vágyik a nagy harctéri győzelemre, és Bahmutot tekinti a legfontosabbnak az egész keleti Donbász-térség elfoglalásához, az orosz hadsereg rosszulképzett újoncokat és egykori elítélteket küldött a frontvonalba, egyenesen az ukrán lövedékekés géppuskák elé. Ennek eredményeként – amerikai tisztviselők szerint – naponta több száz katona életét vesztette vagy megsebesült.
Orosz elemzők szerint az emberéletek elvesztése valószínűleg nem jelent visszatartó erőt Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús céljai számára. Otthon nincs politikai ellenzéke, és a háborút olyan harcként fogalmazta meg, amellyel az országnak szembe kellett néznie. Úgy, mint a második világháborúban, amikor
több mint nyolcmillió szovjet katona halt meg.
Nyugati tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy a tényleges veszteségeket nehéz megbecsülni, különösen azért, mert Moszkva esetében ismert, hogy rendszeresen alul becsüli a halottak és sebesültek számát és sebesültjeit. Ukrajna saját veszteségi adatait sem könnyebb kideríteni, tekintettel arra, hogy Kijev szintén nem hajlandó nyilvánosságra hozni háborús veszteségeit, de nagy valószínűséggel ezek is meghaladják a 100 000 halálos áldozatot és sebesültet.
Az orosz vezető, Putyin, minapi beszédében Németország döntését Ukrajna felfegyverzéséről a Szovjetunió nácik elleni harcához hasonlította. Azt mondta, „hihetetlen”, hogy Oroszországot „ismét fenyegetik” a német tankok. „Nem küldjük a tankjainkat a határaikra” – mondta. „De megvannak az eszközök a válaszadásra, és ez nem ér véget a páncélosok bevetésével.”
Órákkal Putyin beszéde előtt orosz rakéták találták el Kramatorszk városát, az ukrán katonai műveletek egyik kritikus központját.
Eközben az Európai Unió vezető tisztségviselői Kijevben találkoznak Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével. Megvitatják Ukrajna újjáépítését és tagjelöltségét az Unióban.